Cílem soutěže je zviditelnění regionálních potravinářských a zemědělských výrobků, udržení tradic, podpora zaměstnanosti a ekonomického růstu regionálních potravinářů. Soutěž se také snaží podpořit snahu menších výrobců o originalitu, kvalitu a regionální původ produkce.
„Letošní ročník soutěže byl zásadně poznamenán pandemií koronaviru. Obávali jsme se, jestli se vůbec výrobci přihlásí. Nakonec jsme ale byli mile překvapeni počtem přihlášených výrobců i jejich produktů. Potvrdilo se, že ocenění „Dobrota Karlovarského kraje“ má vysoký kredit. Pomáhá propagovat nejen samotné výrobky, ale také region, v němž vznikají,“ uvedl uvolněný zastupitel Karel Jakobec.
V komisi hodnotitelů zasedli zástupci Karlovarského kraje, Krajské veterinární správy, Státní zemědělské a potravinářské inspekce, Střední školy živnostenské Sokolov a Regionální agrární komory kraje Karlovy Vary.
Masné výrobky:
1. místo Grilovací klobáska s čedarem a jalapenos, Josef Pelant
2. místo Krušnohorská pečeně, Roman Krčma
3. místo Krůtí klobása se sýrem, Roman Krčma
Mléčné výrobky:
1. místo Sedlácký kozí sýr, Marie Květoňová
2. místo Polotvrdý sýr Halloumi, Belina s.r.o.
3. místo Mazánek, tvarohová pomazánka se smetanou, STATEK BOR ZEOS, spol. s r.o.
Pekařské výrobky a Cukrářské výrobky:
1. místo Boží Dort, Karlovarská pekárna s.r.o.
2. místo Smetanové matcha tyčinky, Classic style s.r.o.
3. místo Chléb Boží Dar s vlákninou, Karlovarská pekárna s.r.o.
Alkoholické a nealkoholické nápoje:
1. místo 12° Dukát, Pivovar Rudohor s.r.o.
2. místo 14° RUPYA IPA, Pivovar Rudohor s.r.o.
3. místo Světlý ležák 12°, Pivovar PERMON s.r.o.
Ovoce, zelenina, medy a čaje v čerstvé nebo zpracované formě:
1. místo Med ze Včelařství M + M, Miroslav Dimo
2. místo Med nektarový smíšený, Michal Spurný
3. místo Andělka – kořenící přípravek sypký, Jitka Šimůnková
Dobroty Karlovarského kraje se představí zákazníkům a spotřebitelům mimo jiné na přehlídce Země živitelka, která se uskuteční v Českých Budějovicích od 26. do 31. srpna 2021. Slavnostní předávání ocenění v podobě certifikátu, který opravňuje vítěze používat značku Dobrota Karlovarského kraje, se pak bude konat v měsíci říjnu v rámci Lázeňského festivalu jablek na kolonádě v Mariánských Lázních.
Zdroj: Krajské listy Karlovarského kraje