Vřesová: SUAS plánuje částečné zprovoznění plynárny (TV Západ)

Tisková konference v sídle největšího zaměstnavatele v regionu, Sokolovské uhelné, se na v polovině ledna zaměřila na téma rozvoje společnosti, především s plánovaným částečným spuštěním plynárny ve Vřesové.

dezinfekce

"V tuto chvíli půjde pouze jenom palivo, bude spalovat jen na teplárenského kotli K5. V zásadě ale cílem je získat analytiku těch plynů a jejich výstupů při zase uvádění do provozu jen té částečné kapacity a úpravy vlastně řídících systémů, abychom si byli schopni vyzkoušet, jaké syntetické plyny v jakém složení jsou k dispozici a co lze v zásadě komunikovat dál při vývoji a zpracování nových technologií nebo komunikaci s odběrateli a partnery v této oblasti," uvedl předseda dozorčí rady Sokolovské uhelné Pavel Tomek. 

Jedná se tak o mimo jiné o naplňování memoranda mezi společností SUAS, Karlovarského kraje, Vysoké školy chemicko-technologickou a společností Synthomer, která provozuje sokolovskou chemičku. Plynárna se třemi generátory bude pracovat v uzavřeném cyklu. 

"Nebudeme využívat kyslík, nebudeme využívat vzduch. V zásadě budeme cílit k tomu, aby ty plyny šly v uzavřeném cyklu bez kontaktu s okolím přímo do spalovacího procesu. Budou nasazovány vlastně ty sondy, které potřebujeme pro ty výzkumné a vývojové účely," vysvětlil Tomek. 

Znovuobnovené technologie vygeneruje mimo jiné pracovní příležitosti pro desítky lidí. 

"Zpravidla se v zásadě jedná o lidi, kteří pracovali na tlakové plynárně v letech předchozích. Byli s nimi ukončeny pracovní poměry v srpnu roku 2020, kdy se končil provoz tlakové plynárny z těch ekonomických důvodů, které tady zazněly. Dále se nám daří na toto téma vracet zpátky do regionu i velmi šikovné, vlastně lidi středního věku, kteří už odcházeli s absencí perspektivy v této oblasti. Tak se nám daří vracet ji zpátky do regionu," přiblížil předseda. 

SUAS Group i původní společnost Sokolovská uhelná zhruba půl na půl zaměstnává okolo 2600 lidí a poptává řadu pozic. 

"Máme obrovský problém v tuto chvíli a to si myslím, že je to číslo, to, co já mám vlastně od paní personální ředitelky, je poměrně při zemi. Týká se to padesáti pracovních pozic minimálně, které se hledají v zásadě v regionu. Bude poměrně obtížné naplňovat ty stavy těch chybějících profesí. Týká se to zejména profesí technického charakteru. Já už jsem to dneska zmínil i při diskuzi se zástupci měst a obcí, že zásadní problém je ztráta zájmu o technické obory. To, co nám chybí, je oblast strojírenství, zámečníci, údržba, strojní výroba. Chybí nám v zásadě elektrikáři. Pominuli to, že ta budoucnost v té energetice se bude směřovat do energetického managementu, energetických auditorů a narážíme na to, že ani takové obory ještě vůbec ani nevznikaly. Takže to jsou věci, se kterými potýkáme. Ty problémy jsou samozřejmě dokonce už i v oblasti stavebnictví, kde máme problémy obsazovat řemesla," přiznal Pavel Tomek. 

Pro rozvojové projekty firma hodlá využívat kmenové zaměstnance z regionu. Těžba uhlí se po letech útlumu opět zvýšila s ohledem na velkou poptávku kvůli cenám energií. Velké naděje do budoucna firma vkládá mimo jiné do nových technologií, například bateriových úložišť. 


Komentáře

Váš komentář článku...

Zadejte vaše jméno
Zadejte váš email
Zadejte komentář

Hlavní zprávy