Sokolov: Balík investic do školských zařízení pokračuje i letos (TV Západ)

0

sokolov, přebytek rozpočtu, petr kubis, opravy škol, školská zařízení, finanční rezerva, rezerva města, vybavení škol


Balíček rozpočtových opatření schválila Rada města Sokolova. Reaguje tak na hospodářský výsledek z loňského roku, který z původního schodkového 488 milionů nakonec skončil jako přebytkový ve výši 39 milionů korun.

„My jsme rádi, že město Sokolov hospodařilo ještě lépe, než jsme si mysleli. Takže přebytek z loňského roku je zhruba asi 40 milionů korun s tím, že část finančních prostředků budeme vracet zpět na Odbory, aby se realizovaly projekty, které se nestihly v roce 2023, což jsou například projekty v našich školách, jsou to projekty v kině Alfa atd. Zbytek finančních prostředků budeme přesouvat do rezervy města, která v současné době činí zhruba kolem 238 milionů korun, ale s tím, že 99 milionů korun máme vázaných na projekty do budoucích let,“ uvedl starosta Sokolova Petr Kubis. 

Zmíněná téměř 100milionová rezerva slouží jako zdroj peněz pro předfinancovávání projektů spojených s dotačními prostředky, které většinou chodí až po realizaci a vyúčtování. 

„A další věc, pokud chceme vyhlašovat veřejné zakázky, tak musíte ze zákona mít krytí těch finančních prostředků,“ připomněl starosta.

Vedení Sokolova se kromě financí na běžné opravy ve školních zařízeních rozhodlo na celé funkční posílit peníze na vybavení a zlepšení zázemí nejen pro děti, ale také zaměstnance.

„My samozřejmě nad rámec peněz, které vkládáme do škol, jsme ještě vytvořili další finanční objem peněz, zhruba 50 milionů, které chceme ve čtyřech letech do těch škol samozřejmě nějakým způsobem investovat. Takže myslím si, že v současné době je to na školách vidět. Takže jsou to zahrady, učebny, nábytek. Samozřejmě řešíme i věci týkající se třeba volnočasových aktivit dětí,“ dodal Kubis. 

Každoročně město Sokolov vkládá zhruba 25 milionů korun do oprav svých školských zařízení, další finance jsou pak na větší opravy zpravidla doprovázené dotací. Podrobnosti k rozpočtu lze nalézt na stránkách města v rozklikávacím rozpočtu s odkazem v textové části reportáže. 



Související

Komentáře

Máte názor? Komentujte článek...

Zadejte vaše jméno
Zadejte váš email
Zadejte komentář