2002 – Chebsko: Vojáci tří armád společně cvičili (TV Západ)

V úterý 4. června přijal v historických prostorách obřadní síně radnice chebský starosta Václav Jakl zhruba padesátku účastníků třetího ročníku Česko-německého vojenského cvičení Krušnohorská hlídka, které proběhlo počátkem června na území Euroregionu Egrensis.

dezinfekce

Čtyřdenního cvičení se zúčastnila tři patnáctičlenná družstva sestavená z vojáků zastupujících územní velitelství v Plzni, saské Chemnitz a bavorského Bayreuthu.  

"To jsou vojáci z povolání, vojáci v záloze, samozřejmě třeba za českou stranu v hlídce nastupuje i místostarosta královského města Chomutov, pan Tůma. Takže je to pro všechny druhy vojska," přiblížil velitel 22. velitelství územní obrany plukovník Vladimír Beneš.

V průběhu cvičení, nad kterým převzalo záštitu přeshraniční sdružení měst a obcí Euregio Egrensis, si mohli vojáci české Armády a německého Bundeswehru vyzkoušet například plavbu na raftu, horolezecké slaňování nebo orientaci v terénu. Kromě odborných cílů měl ale společný výcvik přispět také k prohloubení přátelských vztahů a překonání vzájemných předsudků. 

"My se domníváme, protože politika není naším hobby, ani se jí nezabýváme, jak na německé, tak na české straně, že přes tato sportovní nebo odborná klání se můžeme daleko více poznat a samozřejmě, že i večer je potom i společenská část, dokonce i zpíváme Česko-německé některé písničky," prozradil Beneš. 

Krušnohorská hlídka nebyla ale zdaleka poslední akcí české a německé armády v regionu. Již 21. června se  sejdou vojáci v záloze na německé straně hranice při cvičení Saská koruna a v polovině září se pak v pohraničí uskuteční společný polní výcvik obou armád.

Komentáře

Váš komentář článku...

Zadejte vaše jméno
Zadejte váš email
Zadejte komentář

Hlavní zprávy