2002 – Sokolov: Obec baráčníků uspořádala Staročeskou veselici (TV Západ)

V sobotu 18. května založilo sokolovské centrum Staročeskou veselici. V rámci nultého ročníku festivalu baráčnických souborů zde postupně vystoupilo 12 folklórních z celé ČR i sousedního Německa.

dezinfekce

V sokolovských ulicích a v prostorách Městského domu kultury se divákům představily například soubory z Jablonce nad Nisou, Karlových Varů, Mladé Boleslavi, Malé Bělé nebo německých partnerských měst Saalfeldu a Schwandorfu. Své zastoupení zde pochopitelně měla i pořádající sokolovská Obec baráčníků. 

"Máme tady dva soubory, a to jsou malé děti Pomněnka a soubor větších dětí, to je Trneček," přiblížila zastoupení sokolovských baráčníků jejich rychtářka Blanka Srbová.

Obec baráčníků byla podle historických pramenů v Čechách založena již před téměř 130 lety. Jediným zaměřením této národopisné organizace je uchování starých zvyků a národních krojů a výchova lásce k nim.  V Sokolově se o to například v současnosti snaží 35 členů zdejší obce. 

"Obec v Sokolově byla založena v roce 1945 a od té doby stále, i přes totalitu, fungujeme. A stále se snažíme udržet. Je pravda, že věková hranice byla hodně vysoká, ale teď, díky mladým, kteří se sem přihlásili a dorůstají nám z toho Trnečku do 18 let, kdy se stávají členy, tak se ta obec omladila," popsala Srbová. 

Pro příští rok, kdy se uskuteční oficiální první ročník festivalu, plánuje sokolovská obec řadu změn. V porovnání s ročníkem letošním, který se uskutečnil díky finanční podpoře sokolovské radnice, má již proběhnout pod záštitou karlovarského Krajského úřadu, a díky tomu také za účasti většího počtu souborů. Zřejmě již dvoudenní festival navíc pravděpodobně také dostane soutěžní charakter. 


Komentáře

Váš komentář článku...

Zadejte vaše jméno
Zadejte váš email
Zadejte komentář

Hlavní zprávy