2003 – Cheb: V Galerii 4 jsou k vidění výsledky 1. Ateliéru (TV Západ)

V chebské Galerii 4 jsou v těchto dnech k vidění výsledky malířského a fotografického workshopu 1. ateliér v přírodě. Na stejných tématech zde pracovali dospělí i děti. Workshop, který proběhl na podzim loňského roku v Sorkově u Chebu, uspořádalo občanské sdružení Ateliér, úzce spolupracující s G4.

dezinfekce

Zúčastnilo se ho 11 umělců a 15 dětí ve věku od 6 do 12 let z Chebu a okolí. Dětskými účastníky pracovní dílny byly buďto potomci výtvarníků a fotografů nebo posluchači výtvarného oboru Základní umělecké školy ve Františkových Lázních. 

"Galerie 4 má určitou zkušenost s pořádáním dílen a v podstatě jsme dali hlavy dohromady s lidmi, kteří se zabývají výtvarnou tvorbou, fotografickou tvorbou tady v Chebu a okolí a založili jsme z jejich iniciativy občanské sdružení, které se právě chce věnovat jak profesionálním, tak neprofesionálním tvůrcům ze všech tvůrčích oblastí a přitom jsme nezapomněli ani na děti a mládež," odhalil motivy sdružení ředitel Galerie 4 Zbyněk Illek. 

Na podzimní pracovní dílně se děti učily různé výtvarné techniky, přičemž jedním z hlavní cílů bylo naučit je rozeznávat teplé a studené barvy. Lektory mladým výtvarníkům a fotografům dělali například ředitel G4 Zbyněk Illek nebo chebský umělec Jiří Černý. 

"Ty děti pracují úplně jinak, než dospělí a mají větší fantazii. A více se do toho zaberou, že jsou špinavé a více je to baví, asi," uvedla lektorka Veronika Černá. 

V galerii je nyní vystavena zhruba stovka výtvarných a fotografických prací vytvořených dětmi i dospělými umělci. Expozice, v níž mají převahu výtvarná díla, je rozdělena podle použitých technik do ucelených bloků. 

"Vždycky, když jsme se nasnídali, tak jsme měli nějaký sraz. A začali jsme si pak připravovat barvy a začali jsme kreslit. Anebo jsme také si vzali foťáky a šli jsme na procházku a tam jsme fotili různé zajímavé věci," popsala denní program desetiletá účastnice workshopu Terezka Olišarová. 

"A jak se vám líbí to, co jste tam namalovali?" zeptal se redaktor. 

"Mě se to docela líbí, protože je to takové zajímavé, ty barvy nebo ta obrácená příroda. Já jsem tam malovala stromy s jablky a jeden pán tady říkal, že jsem tam namalovala muchomůrky," dodala Terezky vrstevnice Anička Stiburková. 

Výstava bude v chebské Galerii 4 k vidění až do 1. února. 


Komentáře

Váš komentář článku...

Zadejte vaše jméno
Zadejte váš email
Zadejte komentář

Hlavní zprávy