2003 – Cheb: V Galerii 4 vystavuje Lukáš Kliment (TV Západ)

V chebské Galerie 4 jsou v těchto dnech k vidění snímky fotografa Lukáše Klimenta. Kolekcí nazvanou Moře se přitom autor vrací k výstavní činnosti téměř po patnácti letech.

dezinfekce

„Kdy jsem vystavoval naposledy? Bylo to v osmdesátém osmém roce, ještě před osmdesátým devátým. No a pak se všecko změnilo. Zabývali jsme se spoustou jiných věcí, tak ale fotil jsem mezitím pořád dál. No a teď to nějak dozrálo, už. Takže to konečně spatřilo světlo světa,“ uvedl fotograf Lukáš Kliment. 

Osm desítek vystavených fotografií vzniklo v průběhu minulých deseti let na pobřeží několika evropských moří, konkrétně například v Itálii, Francii nebo Velké Británii. Tlumeně pestrým snímkům moře coby motiv kraluje, není však zobrazeno ani popisně, ani prvoplánově. K vidění jsou záběry, které nestaví na odiv typické přímořské atributy, ale odkazují k nim spíše asociativně.

„Vychází to z nějakého možná, jak nazval pan Moucha, kunsthistorik, který který to popisoval nějakým existenciálním přístupem. Ale z toho pocitu to vychází a ze začátku je to intuitivní záležitost a pak se začnou v tom objevovat různý různý spojitosti. A já bych byl hrozně rád, aby se tam vždy našly ty spojitosti, jak výtvarné nebo prostě kompoziční a barevností, ale také jako obsahové a pojmové, aby ty pocity byly vyjadřovány jako různými věcmi, jednak jako těmi barvami, ale jednak taky konkrétními věcmi, které třeba mají symbolický význam,“ popsal fotograf. 

Každá z vystavených fotek je doplněna názvem místa a letopočtem svého vzniku.

„A to je druhá věc, protože by byl hrozně nerad, aby to bylo odosobněné. Pro mě je důležité, kde to vzniklo, takže na každé fotce je napsané konkrétní jedno malý místo, kde ta fotka vznikla. A samozřejmě existuje ještě i okres a země, takže by tam mohlo být napsáno, že něco je v Dorsetu anebo něco, že je třeba v Toskánsku. Takže to je taky důležité,“ dodal Kliment. 

Snímky Lukáše Klimenta, které mají v Chebu svojí výstavní premiéru, budou v Galerii 4 k vidění do čtyřiadvacátého května.


Komentáře

Váš komentář článku...

Zadejte vaše jméno
Zadejte váš email
Zadejte komentář

Hlavní zprávy