2003 – Sokolov: V muzeu probíhá výstava malovaných perníčků (TV Západ)

V sokolovském zámečku je v těchto dnech k vidění vánoční výstava malovaných perníků. Vyrobila je místní lékařka Zuzana Michálková.

dezinfekce

„V naší rodině je to tradice, takže já jsem se to naučila od svého táty a táta se to naučil od své maminky. Moje babička byla učitelka výtvarného umění a zpěvu a tak, jak to babička dělala na začátku minulého století, tak stejným způsobem to děláme doteď,“ uvedla lékařka a autorka dobrot.

Zuzana Michálková pochází ze Dvora Králové v Podkrkonoší, kde má výroba malovaných perníků staletou tradici a dokonce se jim tam přisuzuje kouzelná moc. Svému koníčku zůstala ale věrná i po přestěhování do Sokolova, kde žije už řadu let. Na své zatím největší výstavě představuje perníky zdobené tradičními vzory z Podkrkonoší i malované podle vlastní imaginace.

„Ta receptura myslím si, že není tam ani tak podstatné to těsto, protože těsto, které užívám na výrobu těch perníků, to je tedy tradiční těsto. Ale ten recept je zase ze strany mojí maminky, protože když se vzali s mým otcem, tak už se pekly v rodině maminky perníky, ovšem ne takhle zdobené. Takže tento recept je z listu paní a dívek, co opisoval můj pradědeček pro mojí prababičku a pak jí to dal jako knihu svázaný jako dárek,“ prozradila další střípek z historie výroby svých perníčků Michálková. 

Na výstavě je k vidění zhruba tisícovka perníků osvědčených tipů, které jsou doplněny přírodninami, a to třeba sušenými plody či větvičkami a dalšími prvky symbolizujícími blížící se Vánoce. Návštěvníci si tak mohou prohlédnout například betlém, který vznikl pro adventní koncert v nedaleké Krajkové. Výstava je doplněna také ukázkami zdobených perníků, které vyrobily autorčiny rodiče.

„Myslím si, že důležitý je na tom ten způsob instalace. Rozhodně byla snaha o to oživení. Takže tady můžete vidět čerty, jak skotačí na rozžhavených uhlících, jako když se vytvoří pomocí proutků svídy krvavé a jeřabin namíchaných, červených, černých. Tak to ty děti to skutečně vnímají jako rozžhavené uhlíky,“ vybrala jeden z detailů autorka. 

Perníkové kompozice Zuzany Machálkové vynikají svojí lyrikou a pohádkovostí, takže přesně zapadají do nynějšího předvánočního období.

„Perníky měly vždycky kouzelnou moc. Tak se to traduje v Podkrkonoší. A nejen proto, že se do toho dávalo devatero tajného koření. Někde jsou doklady dokonce o tom, že i devadesátero koření různých, nejlépe tedy natrhané za svatojakubské noci, aby ta moc byla skutečně čarovná. Ale i když se tam to koření nedá a ty perníky se tvoří z lásky, tak když má perníkář srdce na dlani, tak se to nutně musí těmi perníky předat,“ popsala autorka uměleckých perníků. 

Malované perníky Zuzany Machálkové budou v sokolovského zámku vystaveny až do čtvrtého ledna příštího roku.


Komentáře

Váš komentář článku...

Zadejte vaše jméno
Zadejte váš email
Zadejte komentář

Hlavní zprávy