2004 – Cheb: Betlém pro bezdomovce vysvětil biskup Radkovský (TV Západ)

Novou chebskou noclehárnu pro muže bez domova nazvanou Betlém slavnostně vysvětil 15. ledna plzeňský biskup František Radkovský. Zařízení, které funguje od 19. prosince loňského roku, provozuje sdružení Česká katolická charita.

dezinfekce

„Uvědomme si, že tohle je scéna, které jednou budeme všichni přítomní. Protože Ježíš nás bude soudit ne z toho, jak jsme byli zbožní, jak jsme chodili do kostela, jak jsme se modlili, protože to je potřeba k tomu, aby člověk byl schopen něco dělat, ale podle toho, co jsme dělali dobrého,“ uvedl mimo jiné biskup. 

Noclehárnu vybudovala chebská radnice v objektu bývalého vojenského vězení kasáren na Zlatém vrchu. Zařízení je v současné době otevřeno od třetí hodiny odpolední do půl deváté ráno, ale do budoucna se počítá s celodenním provozem. Za přespání klienti platí symbolický poplatek ve výši dvaceti korun, který si v případě, že nemají peníze, mohou sedmkrát do měsíce i odpracovat.

„Takže v průměru přespává deset klientů. Kapacita je čtrnáct lůžek a v evidenci máme šestnáct klientů,“ vypočítal vedoucí noclehárny Betléma Pavel Barták. 

V budově noclehárny je k dispozici také sociální zázemí, kde se obyvatelé mohou umýt, případně si také vyprat povlečení a šaty, vybavená kuchyňka nebo šatník s obdarovaným oblečením. Na oplátku musí klienti dodržovat řád noclehárny, který zakazuje například pití alkoholu a vstup podnapilých osob.

„Dnes a denně se potýkáme s tím, samozřejmě, takže je musíme naučit na určitý režim a stanovili jsme si pravidla. To znamená, že kdo je pod vlivem alkoholu a je to opravdu nepřípustné, už máme i vytipované lidi, kteří prostě pod vlivem alkoholu se nechovají tak, jak by měli a ruší ostatní, tak je sem nepustíme. Nedá se nic dělat,“ sdělil vedoucí. 

Na provoz chebské noclehárny bude použita také podstatná část z peněz vybraných v průběhu nedávné Tříkrálové sbírky.

„Tak určitě chceme udělat denní centrum. Teď se bude dělat jedna místnost navíc, která by mohla sloužit i pro uprchlíky, pokud se objeví a bude situace taková, že budeme se o ně muset postarat třeba přes noc. Takže určitě pro ně a samozřejmě denní centrum se bude muset vybavit, takže určitě na ten běh toho denního centra se budou hodit,“ dodal Barták. 

Na Chebsku bylo při Tříkrálové sbírce vybráno zhruba 63 000 korun, což je o čtyři tisíce více než v loňském roce. 


Komentáře

Váš komentář článku...

Zadejte vaše jméno
Zadejte váš email
Zadejte komentář

Hlavní zprávy