Aš: Ohlédnutí za průvodem s Karlem Ašlerem

V pátek 17. 6. 2022 zorganizoval spolek Karel Ašler ve spolupráci s místní ZUŠkou průvod městem v rámci oslav 150. výročí povýšení Aše na město.

dezinfekce

Přípravy ale začaly už několik měsíců předem – oslovením všech aktivních ašských spolků, organizací, škol, osad, zkrátka všech, kdo by se mohl a měl chuť zapojit. Také bylo třeba průvod zlegalizovat, neboť Hlavní ulice měla být zhruba na hodinu uzavřena. Byli též přizváni profesionální akrobaté, kteří průvod na začátku i na konci skvěle rámovali na chůdách. Do poslední chvíle nebylo jasné, zda dostanou doubravské traktory výjimku a budou moci na přívěsech (či alegorických vozech) vézt lidi. Nakonec ji bohužel nedostaly, i tak však byly velkou ozdobou průvodu.

Kolem 15:30 se u Lidového domu začali scházet jednotliví účastníci, snažili se schovat ve stínu, neboť počasí přálo až moc – slunce pálilo a teplota se pohybovala kolem 30 stupňů. Doubravští se přiblížili přesně na čas – těsně před 16 hodinou se za potlesku přihlížejících začali stavět do čela průvodu poté, co Městská policie Aš a PČR Aš zastavily provoz. Za nimi se objevila historická vozidla ašských majitelů, pak se již řadili další účastníci – v čele se ZUŠ Roberta Schumanna Aš, již reprezentovaly mažoretky a pochodový soubor, ale také postavy z ašských pověstí i místní historie a současnosti v dobových kostýmech. Do průvodu se také zapojily Hvězdičky ze ZŠ Kamenná a s nimi mnoho žáků ZŠ Hlávkova, děti z MŠ Neumannova, Jiskra Aš - fotbalisté, Volejbal Klokani Aš, Ašští bajkeři, Gymnázium Aš, DDM Sluníčko a další.

Průvod se rozpohyboval a postupně nabaloval – mnoho přihlížejících nakonec šlo s námi až na Goethovo náměstí. Cestou měli všichni možnost setkat se i se SAškií Burešovou, která stála na kruhovém objezdu u Masarykova náměstí a recitovala z „okénka“ ašského kalendária. Stovky lidí dorazily na Goethovo náměstí, kde se před jejich zraky odehrál první ašský orloj – postavy z místní historie i současnosti se ukázaly na balkónku radnice potom, co J. W. Goethe poprosil Ašany za odpuštění za své výroky o nepěkném městě s nekvalitními cestami. Vypuštěním balónků v barvách městského znaku byl slavnostně otevřen Park historie.

Zde se návštěvníci mohli procházet po nových stezkách, nahlédnout do opravených sklepů a kochat se hudebními vystoupeními žáků pěveckého sboru ze ZŠ Kamenná, z ašské ZUŠky, výtvarnými výtvory dětí z celé Aše, fotografiemi místních fotografů a snímky vítězů z Ašského fotomaratonu.

Velké poděkování patří Městské policii Aš, speciálně Z. Luňákovi, vedení Města Aše, vedení Obce Krásná a krásenským dobrovolným hasičům, doubravskému osadnímu výboru a traktoristům, majitelům historických vozů, všem zaměstnancům ZUŠ R. Schumanna Aš, LaRitmě a dalším účastníkům průvodu – společně se spolkem Karel Ašler svou práci na průvodu odvedli zcela zdarma, jen z čiré radosti ze společenského setkání v rámci této akce.

Karel Ašler svému rodnému městu gratuluje ke 150. narozeninám, dokonce se zjevil v orloji, jelikož byl však zády a neukázal svou tvář, jeho identita ještě nebyla zcela  objevena. To nevadí, dokud jeho vliv na talenty v našem městě bude stále patrný…  

Za spolek Karel Ašler P. Hošková, A. Pokorná a M. Blažek Černá



Komentáře

Váš komentář článku...

Zadejte vaše jméno
Zadejte váš email
Zadejte komentář

Hlavní zprávy