Češi pozor - tady 4 rady, jak se vyhnout problémům se špatnou půjčkou

V dnešní době není neobvyklé sjednat půjčku online z pohodlí domova. Mnohdy již není potřeba ani žádný přímý kontakt a veškeré papírování probíhá přes internet. S tím však také přichází mnoho problémů - ne každý poskytovatel půjček je seriózní, ne každá půjčka je dobrou investicí a ne každý člověk by se měl zadlužovat. Jak najít výhodné půjčky a jak se vyhnout problémům s půjčkami?

dezinfekce

Ačkoliv trh nebankovních půjček již není tak nebezpečný jako kdysi, pořád zde člověk může narazit na špatné půjčky nebo predátorské poskytovatele. Na druhou stranu, velkou výhodou nebankovních půjček je jejich různorodost - od půjček do výplaty, půjček o víkendu až po krátkodobé půjčky, mezi které patří například půjčka CreditGo. Drtivou většinu nebankovních úvěrů je rovněž možné získat online, jak s oblibou zmiňují reklamy, vyřídíte úvěr z pohodlí domova. Reklamní kampaň úvěrové společnosti CreditGo nabízí ve své kampani vyřízení půjčky “za pár kliků”.

S různorodostí a jednoduchostí získání půjčky však také přichází riziko spojené s tím, že si lidé berou půjčky na věci, bez kterých se obejdou, nebo v případě, že existuje reálné riziko neschopnosti danou půjčku splácet včas.

Zde jsou proto 4 rady, jak se vyhnout problémům s půjčkami.

1. Prověřit poskytovatele půjčky

Nejbezpečnější způsob, jak se vyhnout problémům se špatnou půjčkou, je si pečlivě vybrat správného poskytovatele, na kterého jsou kladné recenze od uživatelů.

Pozor však na recenze, které daná nebankovní půjčka uvádí na své stránce. Ve většině případů se nejedná o pravé recenze. Lepší je využít nezaujaté stránky, které poskytují informace o všech možných půjčkách, např. https://www.navigatoruveru.cz/.

2. Zkusit alternativy

Pokud je půjčka skutečně nezbytná, člověk by měl vždy zvážit méně riskantní způsoby získání peněz. Pokud se jedná o nějakou rozumnou částku, určitě se vyplatí nejdříve zkusit požádat někoho z rodiny o zapůjčení peněz.

Peníze od sourozenců nebo rodičů nebudou přicházet s poplatky či úrokem, alespoň v drtivé většině případů. I kdyby náhodou měl někdo přísné sourozence vyžadující splacení vyšší částky, pořád to bude výrazně méně, než kolik by daný člověk zaplatil za nebankovní půjčku bez registru nebo za nebankovní půjčku bez doložení příjmu.

Pokud má člověk problémy s výší příjmů a nedosáhne na klasické bankovní půjčky, raději než zkoušet rizikovější úvěry jako nebankovní půjčky bez doložení příjmů, může zkusit sáhnout po refinancování nebo konsolidaci stávajících dluhů. Úvěry z kategorie nebankovních půjček bez doložení příjmu patří totiž svou rizikovostí a podmínkami mezi nejvíce problematické. Je potřeba dbát při jejich zvažování maximální obezřetnosti a pečlivě zvážit, jaké podmínky úvěru žadatal podepisuje a zavazuje se k nim.

Refinancováním nebo konsolidací půjček získá banka nového a spokojeného klienta. Původní dluh od předešlé banky či nebankovní společnosti je přebrán a splácení nadále probíhá u banky nové.

Banky a nebankovní společnosti hodnotí výši měsíčního příjmu k výši současného dluhu - refinancováním (v případě jedné půjčky) nebo konsolidací (pro dvě a více půjček) dojde ke sjednocení dluhu, snížení úroku a tím i splátky. Zároveň se sníží administrativa půjček a dluh člověka se zpřehlední.

3. Nezadlužovat se kvůli zbytečnostem

Jakýkoliv dluh je závazek. Ve finančním světě se dluh neodpouští a vždy je nutné jej splatit. Proto by si člověk měl rozmyslet, jestli se mu vyplatí vzít si půjčku na danou věc. Zatímco např. hypotéky patří mezi ty lepší investice (už jen díky lepším podmínkám a velmi nízkým úrokům), půjčky na elektroniku, spotřebiče, dárky či zájezdy naopak patří mezi ty horší.

Obecně platí, že by se člověk neměl zadlužit kvůli zbytným věcem. Pokud někdo potřebuje ke své práci auto, úvěr na auto se mu vyplatí výrazně více, než pokud si nějaký člověk chce půjčit na druhé auto jen proto, že se jedná o nový a pěkný model. To samé platí o elektronice a spotřebičích.

Raději než se zadlužit a mít danou věc hned, mnohem zodpovědnější je každý měsíc odkládat část svého příjmu a danou částku si ušetřit. Ruku v ruce s tím se také může podívat na své výdaje a najít příležitosti k úsporám - porovnat si nabídky cen za telefon, internet apod.

Pokud je nákup spotřebiče nebo dovolené mimo současnou výši úspor, brát si na to půjčku je špatné řešení.

Nejenže se klasické banky s výhodnějšími úvěry zdráhají půjčit na podobné věci, ale nebankovní půjčky, kde opravdů půjčí např. na dovolenou u moře, mohou dlužníka dostat do obrovských problémů, pokud je nesplácí včas a v plné výši. Poplatky za nesplácení bývají velmi vysoké a dluh se i během měsíců může zněkolikanásobit.

4. Mít finanční rezervu

Finanční rezerva pro horší časy je záchrannou sítí v případě, kdy domácnosti či jednotlivci náhle vypadnou příjmy. Taková rezerva by měla být schopna na několik měsíců překlenout případné špatné období - kdyby náhodou došlo ke ztrátě zaměstnání nebo k úrazu.

V ideálním případě by tato rezerva měla pokrýt několik měsíců a být uložena na místě, odkud může být hned využita - spořicí účet je nejlepší volbou, jelikož je přesun peněz na bankovní účet okamžitý a uspořené peníze se, byť drobně, každý měsíc zhodnocují.

Fotogalerie
Autor: Redakce REGIONZAPAD.CZ Článek může obsahovat komerční sdělení.


Komentáře

Váš komentář článku...

Zadejte vaše jméno
Zadejte váš email
Zadejte komentář

Další články z rubriky

ARCHIV ZPRÁV
út 11.08.2020 12:18



3 +
 

Hlavní zprávy