Cheb: Muzeum vystavuje zrestaurovaná unikátní Russova kamna (TV Západ)

Unikátní kachlová kamna z roku 1944, zachycující lidové zvyky na Chebsku, jsou od půlky listopadu k vidění v Muzeu Cheb. Dominantní artefakt je prvním exponátem národopisné části chystané muzejní expozice.

dezinfekce

Očím návštěvníků se představuje po několikaleté restaurátorské práci, kterou částkou 1,2 milionu korun podpořil Karlovarský kraj. Podle odborníků jsou kamna obrazovou učebnicí chebského národopisu.

"Je na ní zachyceno a vyobrazeno 16 výjevů lidových zvyků a lidových tradic z oblasti bývalého Egerlandu. Je na ní zachyceno celkem 12 krojovaných párů v tradičních chebských krojích z různých časových období. Šedesát tři se tam najde přísloví, pořekadel, částí písniček nebo říkadel v egerlandském nářečí. Na těch reliéfech je celkem, jak nám spočítala paní restaurátorka, 336 figurek. Ve spodní části kamen jsou ještě zachyceny městské znaky vybraných obcí a měst bývalého Egerlandu," popsala kamna – učebnici etnografka chebského muzea Iva Votroubková.

Monument vznikl na objednávku ředitele Národopisného muzea v Chebu Dr. Josefa Haniky. V té době se počítalo s jejich využitím pro vytápění zasedacího sálu. Topení mělo být elektrické. Autor kamen, sochař a keramik Willi Russ, rodák z Krásna nad Teplou, vystudoval keramickou školu v Teplicích a následně vídeňskou Uměleckoprůmyslovou školu. Po dekádě nabírání zkušeností v hlavním městě monarchie se s rodinou vrátil do svého rodiště a založil si zde dílnu na výrobu umělecké keramiky. V březnu1946 byl spolu s manželkou a dcerou jako občan německé národnosti vysídlen do americké okupační zóny v Německu. Ateliér a rodný dům včetně veškerého vybavení byly konfiskovány.

Poválečná snaha chebského muzea kamna převézt do Chebu a zde instalovat vyšla na prázdno. Na scéně se znovu objevují až v roce 1952, kdy byla umístěna do expozice nově zřízeného okresního vlastivědného muzea v prostorách hradu Loket. Odtud byla kvůli své „ideologické závadnosti“ před květnem roku 1972 odstraněna. V roce 1976 inventární seznam mobiliáře hradu Loket již kamna neeviduje.

"A přichází rok 1982 a telefonát z loketského hradu, jestli si pracovníci chebského muzea nechtějí přijet pro kamna, jinak, protože se jim (loketským) pletou při rekonstrukci hradu a zabírají místo, nemají to kam dát. To už jsou ale kamna dávno rozebraná, tak v případě, že o to nebude mít chebské muzeum zájem, tak že ta kamna budou v podstatě budou zlikvidována," přiblížila Iva Votroubková.

V Chebském muzeu byly jednotlivé díly kamen očištěny, zakonzervovány a zaevidovány do sbírkového fondu. V roce 1994 je pak muzeum nechalo nainstalovat v kasematech chebského hradu. Po bezmála 25 letech bylo nutné kamna restaurovat.

"V únoru 2019 byla po veliké námaze restaurátorského ateliéru paní Sylvy Antony Čekalové a kamnáře Michala Raušera rozebrána a převezena do Prahy do ateliéru. A v muzeu, protože měla být kamna nainstalována jako první exponát připravované nové expozice chebského muzea, tak se musela udělat určitá opatření vzhledem k jejich váze a připravit ten prostor a nakonec ta kamna byla poprvé představena chebském veřejnosti v plné kráse," uzavřela etnografka Votroubková.

V současné době probíhají přípravné práce na nové expozici, pracuje se na scénáři a výtvarném řešení celého prostoru, nicméně Russova kamna již teď stojí na svém místě. Více informací nejen o tomto fenoménu najdete na stránkách www.muzeumcheb.cz.


Komentáře

Váš komentář článku...

Zadejte vaše jméno
Zadejte váš email
Zadejte komentář

Hlavní zprávy