Chodov: Knihovna je zkolaudovaná, za měsíc přivítá první čtenáře

Zhruba za měsíc si obyvatelé Chodova budou moci jít vypůjčit svou oblíbenou četbu do nové městské knihovny. Ta se veřejnosti představí v pátek 27. října v 10 hodin, na kdy si pro návštěvníky připravila Den otevřených dveří. Ještě před tím je však třeba přestěhovat z původní budovy zhruba 40 000 knih.

dezinfekce

Chodov umístil novou knihovnu do budovy bývalé mateřské školy, kde měli později ordinace dětští lékaři, ještě později pak sloužila jako výrobna knedlíků. Tu však před lety zcela zničil požár.

Přestavba vyhořelého objektu začala v srpnu roku 2021. Z původní stavby zůstal pouze skelet se stropy a podlahami. Novou tvář dali knihovně architekti z Ateliéru Kopecký. Ve svém projektu zachovali obě budovy,  v jedné je nyní oddělení pro dospělé čtenáře s centrálním pultem, druhá nabízí zázemí pro dětské čtenáře. Zcela novým prvkem je schodišťové jádro s výtahem. Pro pořádání svých akcí má knihovna k dispozici také malý sál.

„Knihovna úspěšně prošla kolaudací, navíc je připravena na fotovoltaiku a zelenou střechu,“ doplnil starosta Chodova Patrik Pizinger.

Termín dokončení knihovny (původně podzim roku 2022) posunulo několik nečekaných událostí - covidová pandemie a následně pak válka na Ukrajině, což se projevilo i v konečné ceně. Ta se z původní částky zhruba 37, 3 milionů korun (s DPH), kvůli výpadku některých materiálů či zdražení vstupních nákladů a energií nakonec vyšplhala na 51, 3 milionu korun (s DPH).

Na navýšení ceny se město loni dohodlo se stavební firmou poté, co si pro tento účel nechalo zpracovat ekonomicko-právní analýzu.

Projekt regenerace území brownfieldu - Stavební úpravy bývalého objektu knedlíkárny na městskou knihovnu v Chodově byl realizován za přispění prostředků státního rozpočtu ČR z programu Ministerstva pro místní rozvoj ve výši 50% způsobilých nákladů.


Komentáře

Váš komentář článku...

Zadejte vaše jméno
Zadejte váš email
Zadejte komentář

Hlavní zprávy