Chodov: Město zdobí Sedící postava, místo našla u knihovny

Barevná plastika s názvem Sedící postava zdobí prostranství u knihovny. Dílo si v rámci letošních oslav 130. výročí povýšení Chodova na město objednala radnice u výtvarnice, sochařky a keramičky Alexandry Koláčkové.

dezinfekce

Výtvarnice, která do Chodova přijela osobně dohlédnout na instalaci plastiky, si výběr místa u knihovny pochvalovala. „Prvotním impulzem vzniku této realizace byl záměr dotvořit intimní místo jedné soukromé zahrady posezením s plastikou. Vznikla tak lavička v podobě stylizované ženy, které se můžete uvelebit v náruči s knížkou, nebo usednout tváří v tvář blízké osobě v důvěrném hovoru,“ vysvětluje původ lavičky pro Chodov.

Svá díla popisuje Alexandra Koláčková jako velké keramické sochy do veřejných prostor.  Upozorňuje však, že keramika je pouze na povrchu, vnitřek tvoří železobeton.

Výroba jedné sochy je poměrně zdlouhavý proces, potřebná technologie je náročná na čas a zahrnuje mimo jiné sušení, pálení, chladnutí, glazování či spárování kachlí. „Vše to trvá zhruba tři měsíce,“ odhaduje výtvarnice.

Alexandra Koláčková absolvovala výtvarný obor na Pedagogické fakultě Univerzity Palackého v Olomouci a její nepřehlédnutelné plastiky znají lidé v řadě měst České republiky. K vidění jsou také v Nizozemsku.

Zdroj: Město Chodov

Komentáře

Váš komentář článku...

Zadejte vaše jméno
Zadejte váš email
Zadejte komentář

Hlavní zprávy