Karlovarský kraj intervenuje za pokračování cílené podpory uhelných regionů i po roce 2027

Karlovarský kraj je v posledních několika letech cíleně finančně podporován z evropského Fondu Spravedlivé transformace. Doposud byl fond v rámci České republiky určen pouze pro nejpostiženější kraje - Karlovarský, Ústecký a Moravskoslezský. V souvislosti s přípravou nového programového období se však hovoří o tom, že by fond mohl pokrývat všechny kraje.

dezinfekce

Pro hospodářsky a strukturálně postižené regiony, pro které byl původně určen, by to tak znamenalo značné znevýhodnění. Hejtman Karlovarského kraje Petr Kulhánek se proto obrátil na premiéra Petra Fialu s dopisem o zachování územního vymezení i cílené podpory uhelných regionů.

„Bylo pro nás nepříjemným překvapením, když jsme při diskusi s europoslanci v rámci konference H2 fórum organizované Karlovarským krajem ve dnech 10. a 11. září slyšeli, že je snaha České republiky, aby Fond Spravedlivé transformace v dalším programovém období pokrýval všechny kraje nebo alespoň jejich valnou část. V tomto směru již delší dobu intenzivně realizujeme intervence nejen na české, ale i evropské úrovni s cílem zajistit potřebnou podporu uhelným regionům v budoucích letech. Bylo by proto velmi nešťastné, pokud by Česká republika v rámci svých interních pravomocí měla snahu fondem pokrýt celou zemi a už tak malé finanční prostředky přerozdělovat v celorepublikovém měřítku,“ uvedl hejtman Karlovarského kraje Petr Kulhánek.

V dopise zaslaném premiérovi hejtman požádal o přenesení apelu nejen na vládu, ale i na rezortní ministerstva, zejména pak na Ministerstvo pro místní rozvoj, aby bylo zachováno územní vymezení ve stávající formě, tedy pouze pro kraje – Karlovarský, Ústecký a Moravskoslezský. „Jsme kraje, které si cílenou podporu nejen zaslouží, ale jak je vidět i z průběžného čerpání prostředků z Operačního programu Spravedlivá transformace, tak jí dokážeme dobře zacílit na konkrétní aktivity v území. Jedná se v mnoha ohledech o jedinou věcně a tematicky cílenou podporu hospodářsky slabým regionům a už teďka vidíme, že alokace, kterou máme v Karlovarském kraji k dispozici v tomto programovém období, není dostačující,“ dodal hejtman Petr Kulhánek.

Zdroj: Krajské listy


Komentáře

Váš komentář článku...

Zadejte vaše jméno
Zadejte váš email
Zadejte komentář

Hlavní zprávy