Kynšperk: Výstava přibližuje olympiády a život pana Štrunce (TV Západ)

Kamarádi, kteří dlouho přesvědčovali sportovního nadšence Miroslava Štrunce z Kynšperku nad Ohří, aby ukázal veřejnosti svou sbírku vztahující se k olympiádám a sportu obecně, nakonec oslavili úspěch. Vernisáž výstavy s příznačným názvem Pod olympijskými kruhy se uskutečnila v přízemí Panského domu za přítomnosti řady občanů města i okolí v úterý 12. července.

dezinfekce

"Já jsem běhal hlavně střední tratě, 800 a 1500 metrů. Na kilometr jsem dlouho držel krajský rekord. Pak jsem vytvořil nejlepší československý výkon veteránů v Houšťce. Nejvíc, co jsem vytvořil v historii byl čas v rozběhu na 1500 metrů na Mistrovství republiky v Brně v roce 1961," popsal svou sportovní kariéru Miroslav Štrunc. 

"Stále je aktivní sportovec. Je to samozřejmě občan, který dlouhou dobu reprezentoval město Kynšperk, Karlovarský kraj i Českou republiku. Byl to dlouholetý olympionik, setkal se s velkou spoustou sportovců – s Emilem Zátopkem a ostatními – protože dělal atletiku. A když skončil se sportováním, tak byl činovník. Jezdil na spoustu olympiád a reprezentoval naše město a náš stát," přiblížil osobu pana Miroslava Štrunce starosta Kynšperka Tomáš Svoboda. 

"Co se dneska tady uskutečnilo ve Výstavní síni radnice města Kynšperk je něco ojedinělého a nádherného. Je tady kus sportovní a olympijské historie, které měl možnost i pan Miroslav Štrunc možnost zúčastnit se. Myslím si, že i pro současné generace je to určitá dokumentace toho, jak tenkrát ty olympiády se uskutečňovaly, probíhaly a co bylo také součástí olympiád. Je tady spousta zajímavé dokumentace. Za to mu patří obrovský, velký dík. Jednak co vykonal pro tuto zemi a i že byla možnost udělat tuto prezentaci formou výstavy tady na Městském úřadu v Kynšperku," ocenil akci sportovní fanoušek ze Sokolova Antonín Lebeda.

Na výstavě je v průřezu vidět nejen sportovní kariéra pan Štrunce, ale najdou se zde i osobnější exponáty – školní vysvědčení, fotografie a další zajímavosti. A také spousta diplomů, ocenění a novinových výstřižků, které dokumentují bohatý život vášnivého sběratele. Účastník pěti olympiád mohl s přáteli a návštěvníky diskutovat nad nepřeberným množstvím sbírkových předmětů. 

"Prvně jsem byl v sedmdesátém šestém v Montrealu, potom v Lake Placid, v Moskvě, v Calgary v Kanadě znovu a právě v Soulu v roce 1988. Nejhezčí olympiáda, na které jsem byl, tak byla v Soulu. To byla překrásná olympiáda, bohužel tam byla ta kaňka s tím Johnsonem. Sprinter, světový rekord, všichni pomalu vzhůru nohama, celá olympijská vesnice, co to bylo za obrovský výkon. A ráno jsme se dozvěděli – doping. Všechno se smazalo a takový hodně špatný dojem z toho byl," vzpomněl Štrunc. 

Pěkné vzpomínky ale vysoce převyšují negativa vrcholového sportu. Především nejrůznější setkání s legendami českého i světového sportu. A také lidé, včetně těch nejbližších, kteří mu pomohli sbírku soustředit. 

"De facto manželka mi to začala řadit a řadu věcí jsem vůbec nevěděl, že mi tvoří takový archiv. Takže je její zásluhou to, co tady všechno je, je vlastně z jejího archivu," prozradil Miroslav Štrunc. 

O dalším osudu sbírky, jejíž jen malá část je v Kynšperku k vidění, má její majitel víceméně jasno. 

"Přeci jen je mi už 88, takže postupně i to, co tady je, tak to začnu rozdávat svým kamarádům, známým, prostě lidem abych udělal radost," dodal Štrunc. 

Obsáhlá výstava bude v Kynšperku nad Ohří otevřena do 26. srpna. 


Komentáře

Váš komentář článku...

Zadejte vaše jméno
Zadejte váš email
Zadejte komentář

Hlavní zprávy