Ostrov: Na filmovém festivalu triumfovaly Děti Nagana (TV Západ)

Letošní Filmový festival pro děti a mládež Oty Hofmana v Ostrově byl v mnoha ohledech výjimečný. Zhruba 13 tisíc návštěvníků absolvovalo 32 projekcí filmů, nebo seriálů, 5 divadelních představení, 6 koncertů, 16 seminářů a přednášek.

dezinfekce

Organizátoři 55. ročníku, který se konal od 8. do 13. října, kladli důraz na zapojení dětí do festivalového dění. 

„Hlavním cílem je, aby děti mohly společně sledovat filmy, aby o nich mohli společně diskutovat a aby třeba z těch filmů se mohly i poučit. Je to strašně důležité i ve výchově dětí. Je to strašně důležité pro nějaké společenské soužití. A to je právě podle mě ta hlavní myšlenka, kterou festival má mít,“ uvedl ředitel festivalu Vladimír Keblúšek. 

V zahajovací den se mohli lidé, kromě lampionového průvodu či jízdami kočárem zdarma nebo koncertem Václava Bárty, setkat na červeném koberci s řadou známých českých filmových tvůrců a herců. Pozdravit přišli režiséři Zdeněk Troška a Tomáš Magnusek, herečka Simona Stašová nebo herci Pavel Trávníček a Pavel Nový. 

Cenu Zlatá buřinka za přínos v oblasti dětského filmu převzala Jiřina Bohdalová.

„Já už jsem taky starší v tom směru, že se dojímám. Dřív jsem se tak nedojímal a to mě rozčiluje. Ale já se dojímám kvůli vám. Protože málokdy se takhle stane, že člověk je na jevišti a ti diváci stojí. Já si toho velice vážím, děkuji,“ řekla během předávání cena oblíbená herečka. 

Cenu hejtmana Karlovarského kraje získal německý producent Gert Kaspar Müntefering. I díky jeho schopnostem mohly vzniknou koprodukční seriály a filmy jako Pan Tau, série Chobotniček či Lucie, postrach ulice. 

„Je to pro mě velká čest, že zde mohu být dnes s vámi. Nejsem herec, jsem producent a velice mě to těší, že jsem tuto cenu dostal,“ komentoval ocenění pan Müntefering.

Půl století od premiéry kultovní pohádky Tři oříšky pro popelku připomněla také další vystoupení, včetně Felixe Slováčka. 

Součástí přehlídky byla i Filmová laboratoř a dětská mediální tvorba. Pátečnímu vyhlášení výsledků předcházelo promítání soutěžních snímků. 

„Letos jsme promítali v Ostrově ve dvou kino sálech. Promítali jsme ve Velkém sále Thermalu, který má kapacitu 1000 míst a promítali jsme také v Sokolově na dvou místech, v kině a také v divadle. Letos soutěžilo v hlavní kategorii 9 snímků, v seriálové tvorbě 4 snímky. Měli jsme řadu nesoutěžních filmů a samozřejmě sekce Studentská tvorba obsahovala 20 filmů, které posuzovala odborná porota,“ spočítal Keblúšek.

Dospělá porota přiřkla cenu za nejlepší studentskou tvorbu snímku Ice Break režisérky Elvíry Duskai. Cenu za nepřítomnou tvůrkyni převzala dramaturgyně z rukou předsedy dozorčí rady SUAS Group Pavla Tomka, stejně jako další oceněný Ivan Crnac. Ten získal čestné uznání za filmy o neslyšících Mezi dvěma světy a Jsem CODA.

Odborná porota pro seriálovou tvorbu udělila hlavní cenu festivalu sérii Jana Bártka a Karolíny Zalabákové Sex O Clock.

Na základě hlasování dětí obdržel cenu dětského diváka v kategorii seriálová tvorba Tomáš Magnusek za sérii Společně sami. Autor zároveň shrnul důležitý fakt letošního ročníku, ve kterém byla řada počinů zabývajících se vážnými tématy s dětskými protagonisty. 

„Já mám 14letou dceru, osmnáctiletého syna a je to nejtěžší úkol v životě poznat, kdy volají o pomoc a co pro ně udělat. A tyto projekty se dívají na to, když někdo volá o pomoc. A vím, že Společně sami jsou tvrdý, vím to, že ty příběhy jsou šílený, ale zaplať pánbůh za všechny, kteří to tvoří a za vás, kteří to oceňují,“ poděkoval Magnusek. 

Odborná porota pro hraný film přidělila cenu Ostrovský dudek za nejlepší dílo v kategorii do 12 let filmu Děti Nagana režiséra Dana Pánka.

„Obzvlášť v dnešní době, jak jsem říkal, je prostě strašně těžké ty děti zaujmout a chtít něčím na 90 minut upoutat jejich pozornost. Tak jsem moc rád, že se to povedlo,“ zmínil v rozhovoru Pánek. 

Ostrovského dudka za nejlepší dílo v kategorii od 13 do 18 let získal režisér Pavel Soukup za film #Annaismissing. Autoři si zároveň odnesli zvláštní cenu poroty za největší morální akcent ve filmu. 

Na základě hlasování dětí udělil festival cenu dětského diváka v kategorii filmová tvorba filmu Krakonošovo tajemství, režiséra Petera Bebjaka. Cenu převzal producent Matěj Stehlík. 

Porota dětí letošní cenu Ostrovského dudka za nejlepší dívčí herecký výkon přisoudila Johaně Rackové za roli Káti z filmu Děti Nagana. 

„Hrála se mi skvěle, protože mi připadá, že Káťa je vlastně mi strašně podobná, takže to bylo super,“ vzpomněla na natáčení mladá naděje. 

Triumf snímku Děti Nagana dovršil její dětský kolega Tomáš Richard Branton, který obdržel ocenění za chlapecký herecký výkon. Pro zvládnutí role mu pomohl fakt, že je sám aktivním hokejistou. Absolvoval 25 speciálních tréninků před natáčením a považuje za náročnější práci před kamerou i z jiných důvodů.

„Protože to je tolik lidí jako kolem toho. A na hokeji - to se prostě jenom musím soustředit sám na sebe. Ale když přijdu na plac a kouká na mě tolik lidí, tak já se prostě snažím to co nejvíc to nepokazit. A jako já nevím, je to takové, jsou to větší nervy,“ popsal Branton.

Na závěr festivalu bylo poděkováno realizačnímu týmu a nechybělo poslední slovo starosty města spojené s příslibem pokračování této unikátní tradice. 

„Já se strašně těším na další ročník a ještě jednou chci opravdu všem moc poděkovat, co tady byli za organizaci tohoto padesátého pátého ročníku. Ještě jednou mockrát děkuji, že jste se vůbec dostali do Ostrova a budete mít krásné vzpomínky na tento ročník. Hezký den,“ rozloučil se s plným sálem David Hanakovič. 

Mnoho zajímavostí z festivalu najdete na speciálních stránkách www.festivalostrov.cz. Videa a rozhovory pak na Youtube kanále s odkazem v textové části reportáže



Komentáře

Váš komentář článku...

Zadejte vaše jméno
Zadejte váš email
Zadejte komentář

Hlavní zprávy