Region: Hroznětín v minulosti působil jako ne příliš atraktivní obec, dnes je z něj živé a pulsující město

Zdravotní středisko s dětským i praktickým lékařem, zubní ordinace, otevřená pošta, nově postavené kulturně společenské centrum, multifunkční sportoviště a nové byty pro mladé rodiny s dětmi. Samozřejmostí jsou moderně vybavené budovy základní a mateřské školy a k tomu ještě obchvat města s téměř absolutním vyloučením nákladní dopravy. To je stručný popis současného Hroznětína, který podle starosty Martina Malečka (hnutí VOK – Volba pro kraj) .

dezinfekce

„Myslím si, že zásluhu na obrovské proměně Hroznětína má fungující zastupitelstvo. Nehrajeme si na politiky, ale pracujeme a snažíme se táhnout za jeden provaz. Když se někomu něco nelíbí, vyříkáme si to a dokážeme si vzájemně naslouchat. Takže většinou dospějeme k maximální shodě, i když se to někdy neobejde bez připomínek a námitek,“ vysvětluje starosta, který na hroznětínské radnici sedí už páté volební období. To první začínal jako uvolněný místostarosta a čtyři další již město reprezentuje jako starosta. 

Vedle zmíněné vybavenosti mají v Hroznětíně například i knihovnu, která byla v roce 2015 vyhodnocena jako nejlepší v celé České republice. Velkou členskou základnou disponuje fotbalový oddíl, který má vedle úspěšných žákovských týmů i dvě mužstva dospělých, z nichž A-tým hraje krajský přebor. Ve městě je dále tenisový a šachový oddíl a nechybí ani sbor dobrovolných hasičů nebo skauti.

„Snažíme se do města přilákat mladé lidi s rodinami. V minulosti jsme z vlastních peněz postavili dva bytové domy. Následně jsme od Českých drah odkoupili a zrekonstruovali budovu zchátralého nádraží, kde se nám podařilo vybudovat další tři byty a tím to zdaleka nekončí. Plánujeme stavbu ještě jednoho bytového domu a přístavbu dvou pater na stávajícím panelovém domě v Západní ulici. Tady ale čekáme na vyjádření statika,“ pokračuje Martin Maleček s tím, že město má vlastní pravidla pro přidělování nových bytů. Rozhodně se však nejedná o obálkovou metodu nebo licitaci, ale důkladné posuzování sociální situace jednotlivých žadatelů.

Za zmínku určitě stojí i bohatý kulturní a společenský program, který v Hroznětíně čítá desítky akcí během celého roku. Vedle menších přednášek a koncertů je největší jarní akcí obnovený Masopust, kde se do průvodu pravidelně zapojuje na pět set účastníků, a ve velkém počtu jsou zastoupeny masky. Speciálně vypraveným vlakem totiž přijíždějí masky z Merklína a po vlastní ose zase lidé z nedalekého Velkého rybníka, Odeře, Bystřice, Ruprechtova, Jáchymova a nově i Ostrova. Masopustní veselice vrcholí v místním sportovním areálu u ZŠ a letos se uskuteční 24. února.

„Pořádáme ale i Ples města kde letos vystoupí Bohuš Matuš. V létě jsou to slavnosti věnované navrácení městského statutu, charitativní dny na Velkém rybníce, fotbalový Rabbit cup Memoriál Oldřicha Chramosty, hasičský Memoriál Josefa Müllera nebo dětská akce Hroznětínská strašidla, kterou pořádají skauti. Na konci roku je to rozsvícení vánočního stromu v Hroznětíně i na Velkém rybníce,“ uzavírá výčet akcí starosta.  

Vedení města nezapomíná ani na spádové obce, kam pravidelně investuje peníze do rozvoje i oprav.  Příkladem může být stavba vodovodu a kanalizace na Velkém rybníce, kde se již takto podařilo zasíťovat sto osmdesát rekreačních chat a opravit páteřní komunikaci na severu. 

Foto: archiv Martina Malečka


Komentáře

Váš komentář článku...

Zadejte vaše jméno
Zadejte váš email
Zadejte komentář

Hlavní zprávy