Region: Policisté zjistili celkem 22 přestupků

V minulém týdnu ve dnech 21. až 22. července letošního roku proběhla v součinnosti s Centrem služeb pro silniční dopravu na území Karlovarského kraje celorepubliková akce, která byla zaměřená na nákladní a autobusovou dopravu.

dezinfekce

Při této akci se policisté také zaměřili na kontrolu hmotnosti a rozměrů vozidel, upevnění nákladu, na kontrolu technického stavu nebo kontrolu tachografu a paměťových karet a dodržování sociálních předpisů, mezi které patří doby řízení, odpočinku, bezpečnostních přestávek. Policisté také kontrolovali, zda řidiči neřídí pod vlivem návykových látek.

Nasazeno bylo na tři desítky dopravních policistů a dva pracovníci Centra služeb pro silniční dopravu. Společně v rámci dopravně bezpečnostní akce zkontrolovali celkem 35 vozidel a zjistili 22 přestupků v dopravě, z nichž 9 vyřešili uložením pokuty příkazem na místě a 13 oznámili příslušnému správnímu orgánu. Zajímavou kontrolu provedli policisté u nákladního vozidla, jehož řidič převážel nebezpečný náklad.

Mezi nejnebezpečnější porušení, která policisté během těchto kontrol zjistili, byla jízda pod vlivem návykových látek u profesionálního řidiče, který jel s plně naloženou soupravou v mezinárodní přepravě. Další neobvyklé zjištění byla skrytá přeprava nebezpečných věcí (ADR). Nejenže neměl řidič vozidlo řádně označené, neměl ani potřebné školení pro přepravu nebezpečného nákladu. Ve vozidle navíc chyběla část povinné výbavy pro přepravu nebezpečných věcí (ADR), dle pokynů pro případ dopravní nehody a především nebezpečný náklad nebyl řádně upevněn. Nejčastěji zjištěným přestupkem bylo porušení sociálních předpisů tedy zákona číslo 111/1994 Sb., a to v sedmi případech. Ve čtyřech případech byl zjištěn nevyhovující technický stav vozidel. U jednoho z nákladních vozidel bylo dokonce odebráno osvědčení o registraci vozidla a dále byla vozidlu zakázána další jízda.  Dva řidiči nákladních vozidel překročili nejvyšší dovolenou rychlost. U jednoho z řidičů bylo zjištěno, že má vysloven platný zákaz řízení jednalo se tedy o trestný čin maření výkonu úředního rozhodnutí.

prap. Jan Bílek
mjr. Bc. Kateřina Pešková



Komentáře

Váš komentář článku...

Zadejte vaše jméno
Zadejte váš email
Zadejte komentář

Hlavní zprávy