Sokolov: Proběhlo finále dějepisné soutěže (TV Západ)

Zcela nová soutěž o historii města Sokolova pro žáky sedmých tříd základních škol zná své vítěze. Po školních kolech postoupilo do finálového klání pět nejlepších, kteří se v zámeckém sklepení poměřili ve znalostech o zajímavé ceny do města a sponzorů.

dezinfekce

„To znamená, že se podařilo zajistit vouchery, které jsou do různých, ať už sportovních potřeb nebo do nákupních shopů a ty ceny byly opravdu hodnotné. Mimochodem jen třeba od města Sokolov dnes vítěz si odnesl voucher v hodnotě 5 tisíc korun. Další bonus, a když jsem představoval tu soutěž v sedmých třídách všech základních škol, protože jsem si dal za úkol, že osobně pozvu všechny sedmáky, tak jsem na očích všech viděl, že největší bonus a největší taková ta třešinka na dortu byla pozvánka na prohlídku polygonu BMV, kam se opravdu dostane s veřejností jen málokdo a my máme domluvenou právě prohlídku tohoto polygonu i s některými ukázkami, to, co tam ta auta testují, to, co umí,“ uvedl místostarosta Sokolova Jan Picka. 

Nenásilná forma většího vnímání a znalostí historie Sokolov byla hlavním impulsem pro vytvoření nové soutěže, na které se podílelo více institucí. 

„Ten tým, který ty otázky připravoval, byl čtyř, pěti - členný a většinou jsme čerpali z věcí, které už jsou kolem nás k vidění. To znamená označení na zastávkách, kdy s názvem Víte, že? tam jsou historické údaje nebo zajímavosti o městě Sokolov. Pak jsme čerpali z knih a publikací, které jsou o Sokolovu. A protože se na tom podílela i knihovna i muzeum, tak samozřejmě i oni dodávali nějaké otázky a zajímavosti právě ze svých působišť,“ dodal Picka. 

Na soutěžící čekalo 36 otázek, přičemž čas odevzdání hrál jen vedlejší roli. Na třetím místě skončil žák Základní školy Běžecká Jindřich Jirka. Druhé místo vybojoval žák Centrálky ukrajinské národnosti Oleksandr Bernyk, u kterého se jedná o zvláště hodnotný výkon s ohledem na výchozí pozici, kdy se učí česky teprve druhým rokem. 

„Při téhle soutěži byl strašně aktivní. Myslím si, že si sám sobě chtěl dokázat, že zvládne českou historii stejně jako my ostatní. Mám z toho velkou radost, že uspěl, protože do toho vložil hodně svojí energie a myslím si, že si dokázal to, co dokázat chtěl,“ popsala jeho učitelka dějepisu Lada Měřínská.

Suverénní vítězkou celé soutěže se se 23 body stala žákyně ZŠ Švabinského Ivana Kalousková, která odevzdala hotový test za pouhých 5 minut. 

„Byla jsem trošku nervózní, hlavně potom, když jsem to odevzdala, protože jsem se bála, jak to dopadne, ale v pohodě. Já jsem se připravovala sama a pan učitel třídní mi dal také nějaké knížky,“ přiblížila vítězka. 

Žákyně se ve volném čase věnuje také karate a to jsou podle jejích slov o dost větší nervy, než dějepisná soutěž. 

„Protože na tom karate něco zkazíte a prostě už to nejde vrátit,“ komentovala Kalousková.

Ceny, spolu se členy vedení města a spolupracujících organizací, předali všem účastníkům také zástupci sponzorských firem, které věnovaly do prvního ročníku nové soutěže hodnotné ceny. 


Komentáře

Váš komentář článku...

Zadejte vaše jméno
Zadejte váš email
Zadejte komentář

Hlavní zprávy