Sokolov: Záchranáři převzali ocenění z rukou prezidenta

Prezident republiky Miloš Zeman předal 5. května na Pražském hradě ocenění 23. ročníku Zlatého záchranářského kříže za nejlepší záchranářské činy. Toto vyznamenání převzali i policista nprap. Bc. Jan Mach a jeho kamarád Radovan Pták (zleva, na snímku s ministrem vnitra Vítem Rakušanem) za záchranu pěti vodáků na jezu u Černého Mlýna. Oba dva už loni obdrželi medaile Za zásluhy o bezpečnost, které jim udělila rada města Sokolov.

dezinfekce

Připomeňme si, co se loni 10. července v Černém Mlýně stalo. Několik vodáků se pokusilo neúspěšně splout jez a skončili ve vodě pod ním. Další vodáci přihlížející z břehu volali na pomoc záchranáře, ještě před jejich příjezdem se však Jan Mach s Radovanem Ptákem pustili do akce s cílem vyprostit topící se lidi z vodního bubnu. Bez cizí pomoci neměli šanci doplavat ke břehu. Radovan Pták běžel kolem elektrárny, přelezl plot a po lávce se dostal doprostřed jezu. Po žebříku slez na betonový pás. Jan Mach si vzal vestu a přivázal kolem pasu lano, které drželi další vodáci.

Skočil do řeky a doplaval ke kamarádovi na pilíř. Odsud házeli topícím se vodákům záchranný kruh. Podařilo se jim vytáhnout dva lidi, kteří se kruhu zachytili. Pak ještě dostali z vody další dva. V řece zůstal poslední z vodáků, jenž byl na pokraji sil a mizel pod vodou. Jan Mach za ním skočil, Radovan Pták ho jistil a držel provaz. Policista chvíli plaval a spatřil topícího se vodáka, jak se vynořil. Chytil ho a Radovan Pták oba dva za lano vytáhl ven. Zachráněné z pilíře poté dopravil na břehu hasičský člun.

Zlatým záchranářským křížem jsou oceňovány výjimečné a profesionálně zvládnuté zásahy hasičů, zdravotníků, vojáků, policistů a členů jiných složek integrovaného záchranného systému. Dále dobrovolníků i profesionálů, neziskových organizací působících v oblasti záchranářství, stejně jako obětavé činy první pomoci ze strany laiků - dětí i dospělých. Toto vyznamenání podporuje význam záchranářské profese i stavovskou čest záchranářů všech oborů. Předávání Zlatého záchranářského kříže už od roku 1998 oceňuje a zdůrazňuje význam záchranářské profese i laické pomoci.

Zdroj: Město Sokolov



Komentáře

Váš komentář článku...

Zadejte vaše jméno
Zadejte váš email
Zadejte komentář
ARCHIV ZPRÁV
13.05.2022 10:30




0 +
 

Hlavní zprávy