2002 – Sokolov: Příprava 47 parcel se dotacemi zrychlí (TV Západ)

Další dotaci ve výši téměř 9 milionů korun, tentokrát z Národního programu Evropského fondu Phare 2000 se podařilo získat sokolovské radnici na rozsáhlý projekt úpravy osmihektarového území ležícího mezi ulicemi Husitská a Vítězná.

dezinfekce

Dotační prostředky jsou určeny na v pořadí již čtvrtou dílčí stavbu, která například zahrnuje některé demoliční práce, vybudování veřejného osvětlení, rozvodů plynu či komunikací.  

Projekt Husitská Vítězná přitom nepočítá pouze s přípravou pozemků pro novou výstavbu, ale také se zkvalitněním infrastruktury stávající zástavby. 

"Můžeme si říci, že zhruba skoro více než jedna třetina současné rekonstrukce je stará zástavba a já bych řekl, že toto město dluží těm lidem, co tam bydlí, protože v minulosti toto bylo ve stavební uzávěře a těmto lidem nebylo nijak pomoženo, tzn. tam byly i komunikace ve špatném stavu, kanalizace, vodovody, takže beru, že tímto město splácí dluh lokalitě," uvedl místostarosta Sokolova Jaromír Dvořák. 

V současné době jsou již v plném proudu tři dílčí stavby za zhruba 60 milionů korun, v jejichž rámci jsou budovány nová kanalizace, nové rozvody vody, plynu, přeložka parovodu či protihlukový val. Radnici se na tyto již probíhající akce podařilo získat dotace ve výši více než 14 milionů korun, a to z prostředků Ministerstva pro místní rozvoj a Státního fondu životního prostředí. 

"Když to sečteme, tak v tuto chvilku již v podstatě víme, že tato stavba bude o 22 – 23 milionů levnější," sdělil Dvořák. 

Získání již tří dotací znamená vedle nezanedbatelných úspor prostředků z rozpočtu města také výrazné urychlení celého projektu, který má odhadem stát 120 až 130 milionů korun. 

"Díky tomu, že město získalo několik dotací na tuto akci už, tak tato stavba se v podstatě urychluje. Tzn. původní plán byl, že stavba skončí až v roce 2006. Dnes, pokud ty dotace budeme shánět tak dobře, jako teď, tak možná by se mohlo říci, že někdy koncem roku 2004 bychom být hotovi," přiblížil Dvořák. 

Již v průběhu příštího roku chce ale radnice nabízet první zasíťované parcely pro výstavbu rodinných domků, přičemž se uvažuje o ceně kolem 600 korun za metr čtvereční. Celkově má přitom v lokalitě Husitská Vítězná vzniknout 47 připravených pozemků pro rodinné domky, několik dalších pro řadovou výstavbu a minizóna určená pro drobnou průmyslovou výrobu a kancelářské využití. 


Komentáře

Váš komentář článku...

Zadejte vaše jméno
Zadejte váš email
Zadejte komentář

Hlavní zprávy