2004 – Cheb: Počty prvňáčků letos nijak neklesly, je jich 325 (TV Západ)

Prvního září zasedlo poprvé do školních lavic na chebských základních školách 325 novopečených prvňáčků. Přestože v celorepublikovém měřítku počty dětí nastupujících do škol rok od roku klesají, v Chebu nebyl oproti loňsku zaznamenán téměř žádný úbytek.

dezinfekce

Relativní spokojenost přitom panuje i s celkovou obsazeností zdejších základek.

„My máme v našem městě v Chebu dobrou situaci. Nemusíme se tak jako v jiných regionech potýkat s tak zásadním úbytkem žáků. To znamená, že ani nehrozí v nějaké dohledné době zásadnější redukce škol. To znamená, že udržujeme počty žáků v našich základních školách, ale i třeba v mateřských školkách, počty dětí na stabilizované úrovni, dochází pouze k mírnému poklesu,“ uvedl vedoucí odboru ŠtaK chebského Městského úřadu Václav Mls. 

Takzvaná úřední kapacita šesti chebských základních škol je téměř čtyři tisíce žáků. V loňském školním roce je navštěvovalo více než 3100 dětí a letos bude toto číslo zhruba stejné. Na počtech žáků je přitom do značné míry závislé i financování jednotlivých školských zařízení.

„Do budoucna by se mělo financování orientovat pouze podle počtu žáků. Jedná se o takzvané normativní financování, takže každá škola skutečně bude mít zájem o jednoho každého žáka či o jedno každé dítě ve své škole. My ovšem nechceme, aby docházelo v Chebu k nějakému konkurenčnímu boji mezi školami, aby se školy přetahovaly o žáky. Proto například i zápisy do škol probíhají podle stanovených pravidel. Děti se mohou přihlásit k zápisu podle podle obvodů, tedy příslušně podle toho, v jaké ulici bydlí,“ vysvětlil vedoucí. 

Poměrně pestrou paletu oborů nabízejí i chebské střední školy, které ale na rozdíl od základních a mateřských nespadají do kompetence města, ale Karlovarského kraje. Ten počátkem letošního roku připravoval takzvaný realizační projekt, na základě kterého mělo dojít k úpravám oborové skladby na středních školách. Připravovaná koncepce byla přitom pro Cheb velmi nepříznivá. V následujících letech zde totiž mělo dojít k dosti výrazné redukci studijních oborů.

„Ale město Cheb tedy včas tento materiál zachytilo a i Zastupitelstvo města přijalo usnesení, ve kterém tedy vyzývalo kraj, aby bylo středoškolské studium zachováno v Chebu v tom rozsahu, v jakém je. Samozřejmě s možností dalšího rozvoje. A nakonec tedy po tomto tlaku a po této naší intervenci se podařilo ten nepříznivý materiál zvrátit. Takže i si myslím, že budoucnost studia na středních školách a rozmanitá oborová nabídka je v Chebu zajištěna.


Komentáře

Váš komentář článku...

Zadejte vaše jméno
Zadejte váš email
Zadejte komentář

Hlavní zprávy