Cheb: Změny v MHD nastanou v neděli 5. února (TV Západ)

Od začátku letošního roku začal v Chebu provozovat Městskou hromadnou dopravu nový dopravce. Od Autobusů Karlovy Vary převzal provoz Dopravní podnik Cheb. Připomínky a stížnosti občanů nový dopravce evidoval do 13. ledna, poté se změnami seznámil vedení města a média.

dezinfekce

"Zpracovali jsme tyto připomínky do změn jízdních řádů, které budou platné od neděle 5. února. Změnily se určité spoje, které jsme posunuli, většinou o 5 až 10 minut dopředu, tzn. dříve tak, aby lidi stihli nastoupit do práce a děti se dostaly včas do škol," uvedl Pavel Bohánek, koordinátor jízdních řádů.

Změnilo se také číslování linek podle původního systému, který platil před mnoha lety. Problémy vznikaly také při vydávání nových Chebských karet. 

"Problémy samozřejmě byly, tak jak bývají při rozjezdu nového dopravce v nové lokalitě, nicméně ty problémy nebyly způsobeny dopravcem. My jsme v rámci poptávkového řízení dostali zadání, podle kterého jsme městskou dopravu v Chebu rozjížděli a dovolím si říci, že za tu krátkou dobu, kterou jsme měli k dispozici, to je zhruba 10 dní do konce roku, kde to ještě bylo přerušeno svátky, jsme udělali maximum pro to, abychom prvního (ledna – pozn. redakce) mohli vyjet na městské linky. A to se povedlo. Samozřejmě problém byly hlavně z časových důvodů, protože cestující nebyli připravení a nemohli být ani připravení tak, aby mohli používat nové jízdné, tzn. nové Chebské karty a vzhledem k tomu, že těch karet v minulosti bylo vydáno zhruba 3800 a nám zbývalo 10 pracovních dní nebo nějaké takové podobné období, abychom vydali množství karet, tak při množství 200 karet denně to nevycházelo, abychom uspokojili všechny," popsal Libor Škarda, dopravně-technický ředitel dopravce. 

Situace s vydáváním karet se nyní již uklidnila a kdo přijde, získá kartu na počkání. Změny jízdních řádů naplánoval nový dopravce s ohledem na jarní prázdniny, aby především školní spoje nebyly tak vytížené. Zpožďování spojů způsobené placením v hotovosti řeší postupně vyšší počet vydaných bezhotovostních karet. Dopravce disponuje 13 autobusy, z nichž je 8 velkých, 2 menší a tři v rezervě pro případ poruchy nasazených vozů. Čekání na nové autobusy se protáhne. 

"Nové autobusy byly původně plánované na březen letošního roku, nicméně tím, že se posouvaly podpisy smluv a v podstatě k nim došlo až 16. prosince, následně mohlo být vyhlášeno výběrové řízení. To výběrové řízení ještě není ukončeno, protože přišly k němu připomínky tazatelů, ty se k dnešních dnech vypořádávají a bude záležet, kdy to výběrové řízení bude ukončeno. Následně bude lhůta pro dodání autobusů výrobcem, tzn. že můj odhadovaný termín je nejdříve v srpnu letošního roku. Ale říkám, ještě není výběrové řízení ukončeno, může se to i posunout," dodal Škarda. 

Město také jedná se zástupci podniků v průmyslovém parku ohledně navýšení vytížených spojů. Základní jízdné v Chebu vyjde při platbě hotovostí na 20 korun ze jednu jízdu. Při platbě Chebskou kartou pak na 16 korun. Veškeré další informace, včetně jízdních řádů, ceníků i formulářů najdete na stránkách dopravce na adrese www.dpch.cz


Komentáře

Váš komentář článku...

Zadejte vaše jméno
Zadejte váš email
Zadejte komentář

Hlavní zprávy