Karlovy Vary, Cheb: Strany informovaly o stavu strategického parku (TV Západ)

Strany na začátku května v Chebu podepsaného trojstranného memoranda o rozvoji Strategického podnikatelského parku informovali v pondělí 16. září na Krajském úřadě o aktuální stavu projektu.

dezinfekce

Podařilo se definovat parametry pro případné investory, kteří by měli přinést především vyšší přidanou hodnotu práce. Nabídnout by měl až o 30 procent vyšší mzdy, než je stávající průměr, což má udržet mladé a vzdělané lidi v regionu. 

Kromě města Chebu a Ministerstva průmyslu a obchodu prostřednictvím Státní investiční a rozvojové společnosti a Czechinvestu by se na doprovodné infrastruktuře měl podílet také Karlovarský kraj. 

„Ať je to posílení komunikací, ať je to dopravní spojení, myslím tím regionální dopravu pro dopravu zaměstnanců, což samozřejmě my s ničím takovým nemáme problém. Velmi to vítáme, protože ten hlavní benefit od toho, který od toho sledujeme, je právě příchod investorů s vysokou technologickou náročností, s vysokou kvalifikací pracovních míst a tudíž i s nadprůměrnými mzdami, které mohou obrátit ten trend odlivu lidí z Karlovarského kraje. Padesát tisíc jich jezdí mimo region za prací, významná část do Německa, abychom je stahovali zpátky a případně sem přilákali i pracovníky nové,“ uvedl hejtman Karlovarského kraje Petr Kulhánek. 

V současné době probíhá detailní ověření možností napojení budoucího 120 hektarového areálu na technickou a dopravní infrastrukturu, biologické hodnocení, inženýrsko-geologický průzkum a vypracování dopadové studie. Potřebný soubor dat by měl být k dispozici na začátku příštího roku.

„Budeme určitě potom pokračovat, nebo budeme mířit do toho, abychom na tu plochu připravili pro tu infrastrukturu dokumentaci EIA (posuzování vlivu na životního prostředí – pozn. redakce) a měli v podstatě připravený zmražený polotovar, který paralelně s tím budeme s agenturou CzechInvest a Krajem a městem nabízet proaktivně investorům k tomu, aby se tam případně zasídlili,“ přiblížil David Petr, člen představenstva a ředitel úseku development Státní investiční a rozvojové společnosti a.s. (SIRS). 

Jak upozornili zástupci města Chebu, starosta Jan Vrba a místostarosta Michal Pospíšil, bude třeba většího zapojení investora do výstavby nových bytů, rozšíření kapacit škol a školek včetně rozvoje další občanské vybavenosti, jako sportovišť, bazénu nebo parkovacích domů. 

Poslanec parlamentu ČR za Karlovarský kraj Jan Kuchař informoval o čtvrtmiliardové investici operátora T-mobilu do 5G konektivity, který přinese kvalitní datový i telefonní signál na celém území kraje.

Předseda Hospodářského výboru Senátu senátor Miroslav Plevný pak zdůraznil, že městu Chebu nejde primárně o příjem z prodeje pozemků, ale o kvalitní pracovní příležitosti. 

Ve strategickém průmyslovém parku, který má vzniknout na pozemcích města směrem od Dolních Dvorů na Ypsilonku, by měly začít první úpravy v roce 2027.  


Komentáře

Váš komentář článku...

Zadejte vaše jméno
Zadejte váš email
Zadejte komentář

Hlavní zprávy