Ostrov: Již 52. sezónu vede sportovní gymnastky Olga Jaklová (TV Západ)

Každoroční letní soustředění členek oddílu sportovní gymnastiky při Městském domě dětí a mládeže v Ostrově se uskutečnilo v polovině srpna na zdejší 1. základní škole. Oddíl vede neuvěřitelných 52 let trenérka Olga Jaklová, která vychovala řadu generací místních gymnastek.

dezinfekce

„Kluky nemáme, i když zájem by byl, ale bohužel na to nemáme trenéry a takový ten základ v září, když je zápis, tak máme kolem těch 50 dětí od pěti až do dospělosti, protože máme při sportovní gymnastice i taneční a to jsou maminy, které vlastně odrostly tady ve sportovním oddíle,“ popsala trenérka Olga Jaklová, zakladatelka oddílu.

Soustředění v tělocvičně vede paní Jaklová spolu s dcerou, trenérkou nejstarších svěřenkyň Ladou Bláhovou. Hlavním hlediskem je bezpečnost při cvičení a jistota, kterou gymnastkám trenérky poskytují při dopomocích či radou u nácviku jednotlivých prvků. Gymnastika je velmi náročný a tvrdý sport, který nejednou přináší bolest. 

„Bolí, bolí hlavně takové nářadí, které jste viděl, kladina. Ony děvčata, když sklouznou po té hraně, tak jsou to takové ošklivé odřeniny a modřiny. A jako třeba přeskok jste neviděl, to taky bývají ošklivé úrazy, když ta dívenka si najednou v půli pohybu rozmyslí, že nepůjde. Takže z toho taky můžou být ošklivé úrazy, ale my se fakt snažíme těm děvčatům dávat maximální záchranu, aby se jim nic nestalo. Ale sport je to tvrdý,“ zhodnotila trenérka. 

Ačkoliv škola a zřizovatel oddílu vycházejí vstříc, postrádají gymnastky některé potřebné doplňky a náčiní, což je dnes už naprostá výjimka. 

„Jsou to žíněnky, které jsou velice drahé a nemít takové dobré kamarády a sponzory a paní ředitelku Městského domu dětí, které nám jdou vyloženě na ruku, tak ty začátky byly fakt kruté. Já když jsem tu gymnastiku začínala a skákalo se do žíněnky, které byly na škole, tak to bylo fakt jako krutý. No a teď jako se snažíme získat pás aspoň, ne podlahu, protože jsme jediní v republice a to tedy nepřeháním, kteří cvičíme na obyčejném koberci. A díky paní ředitelce Městského domu dětí jsme tedy dostali alespoň ten air track, to je taková ta pomoc k tomu, aby děvčata měla odraz, protože ten pás nemáme. A my potom přijedeme na Mistrovství republiky a tam se všichni chytají za hlavu, když se dozví: Cože vy cvičíte na koberci? A takové výkony ta děvčata mají? Takže asi takhle,“ přiblížila trenérka Jaklová. 

Několik ostrovských gymnastek se každoročně probojuje na Mistrovství republiky, kde se sice neztratí, ale občas zažívají těžké chvíle. 

„Na té úrovni republiky už je to horší, protože my opravdu to nářadí nemáme. A když jsme tam letos přijeli a zjistili jsme, že děvčata budou skákat na novém nářadí, na koni, který je přesně takový, jako můžete vidět na olympiádě, tak se jim málem oči vyvalily z důlků, protože to v životě neviděly a měli z toho neskutečný strach, že to prostě nepřeskočí. Takže to nářadí my máme opravdu velice a velice horší než jinde po naší republice. Ale úspěchy jsou a nikdy, že by byly vyloženě na chvostu anebo dělaly ostudu, to v žádném případě.,“ vyzdvihla své svěřenkyně trenérka. 

Základem gymnastiky je zpevnění při cvičení, disciplína a soustředění na pohyb svého těla. 

„Teď to řeknu, já nevím, divně, ale děvčata musí být inteligentní. To znamená, že ta inteligence vlastně pomáhá i v tom, že oni si uvědomují, co se sebou mají dělat. Ono potom v těch pozdějších letech, když si mají zapamatovat, já nevím, 4 sestavy na těch nářadí, tak pokud je to děvče, které má třeba problémy ve škole, tak většinou tu gymnastiku nechá a ono to pak souvisí všechno se vším,“ dodala Jaklová. 

Týdenní soustředění je rozfázováno na dopolední trénink v tělocvičně a odpolední venkovní aktivity. Novinky z oddílu mohou zájemci sledovat na jejich facebookovém profilu na odkaze v textové části reportáže. 


Komentáře

Váš komentář článku...

Zadejte vaše jméno
Zadejte váš email
Zadejte komentář

Hlavní zprávy