Region: Karlovarský kraj pokračuje v přípravě stavby a rekonstrukce keramické školy

Karlovarský kraj stále pracuje na přípravě projektu, který počítá se stavbou a rekonstrukcí budovy Střední uměleckoprůmyslové školy keramické a sklářské v Karlových Varech. Havarijní stav budovy školy potvrdily již v roce 2017 odborné posudky a výuka tak probíhá v nevyhovujících provizorních podmínkách.

dezinfekce

Karlovarský kraj proto nechal zpracovat tři architektonické studie od renomovaných architektonických kanceláří, z nichž následně spolu s odborníky a za podpory odborné i laické veřejnosti vybral jako vítěznou studii, která představila budoucí podobu školy.

Tato vítězná studie od architektonického studia Petr Hájek ARCHITEKTI, s.r.o. se stala podkladem pro zpracování projektové dokumentace na zhotovení stavby „Výstavba budovy Střední uměleckoprůmyslové školy keramické a sklářské Karlovy Vary, příspěvková organizace“. „Vybraným dodavatelem se stala společnost Energy Benefit Centre a.s., která nyní zpracovává projektovou dokumentaci. Zároveň také podniká nezbytné kroky pro získání stavebního povolení, zajišťuje podklady pro přesun stávající trafostanice a žádá také například o vyjmutí krytu, jenž je umístěn v budově školy, z evidence úkrytového fondu,“ uvedl náměstek hejtmana s gescí v oblasti majetku a investic Dalibor Blažek.

Dalším nezbytným a velmi důležitým krokem je také získání povolení ke kácení dřevin na pozemku stavby, mimo jiné i třech vzrostlých stromů, jež jsou sice hodnotnými dřevinami, nicméně jsou však v zásadní prostorové kolizi s budoucí stavbou školy. „Naší snahou je vymyslet a zajistit způsob, jak stromy, které budou muset stavbě ustoupit, zase nahradit. Proto Karlovarský kraj ve spolupráci s Kanceláří architektury města Karlovy Vary hledá takové řešení, aby neutrpěl veřejný prostor a zeleň ve městě. V současné chvíli se nabízí možnost v podobě umístění části náhradní výsadby v nejbližším okolí školy a v rámci realizace projektu vytvoření náhradní výsadby na pozemcích příspěvkové organizace Lázeňské lesy Karlovy Vary,“ doplnil radní pro oblast regionálního rozvoje Patrik Pizinger.

Kromě projektové dokumentace probíhají aktuálně práce na studii proveditelnosti, které realizuje společnost BeePartner a.s. Studie proveditelnosti je klíčovým dokumentem pro získání dotace na financování projektu v rámci Operačního programu Spravedlivá transformace. Samotné podání projektové žádosti je plánováno na podzim roku 2023. 

O aktuálním dění kolem „keramky“ je veřejnost informována průběžně. Mohla na ní již také participovat, například při veřejné diskuzi, která se konala v prostorách KAM KV v roce 2019 za přítomnosti zástupců školy, politického vedení kraje i Národního památkového ústavu v Lokti. Veřejnost také hlasovala o výběru nejvhodnější studie pro zpracování projektové dokumentace prostřednictvím online dotazníku v březnu 2020, přičemž se ve výběru shodla s odbornou komisí. Dále diskutovala se zpracovateli studie na veřejné konzultaci, která proběhla v krajské knihovně v září roku 2020, jejíž součástí byla výstava vztahující se ke keramické škole. V Krajské knihovně Karlovy Vary byla instalovaná v měsíci září roku 2020. 



Komentáře

Váš komentář článku...

Zadejte vaše jméno
Zadejte váš email
Zadejte komentář
ARCHIV ZPRÁV
po 13.02.2023 14:00




5 +
 

Hlavní zprávy