Region: Kraj a SUAS chtějí pomoci místním odběratelům energií (TV Západ)

Zástupci Karlovarského kraje a společnosti Sokolovská uhelná deklarovali spolupráci při zajištění elektrické energie pro velké odběratele v regionu, včetně nemocnic.

dezinfekce

SUAS slíbila vyčlenit část výrobní kapacity pro zajištění cenově přijatelných dodávek elektrické energie a dalších komodit ke stabilizaci energetickou krizí ohrožených firem. 

"Karlovarský kraj do toho nevstupuje finančně v této souvislosti. Ten do toho vstupuje jako nějaký mediátor nebo koordinátor komunikace ve spolupráci s Hospodářskou komorou tak, abychom zmonitorovali kterých společností se to týká, jaká je jejich faktická potřeba elektrické energie na rok 2023 a propojili je právě k těm jednáním se Sokolovskou uhelnou," přiblížil hejtman Karlovarského kraje Petr Kulhánek. 

Záměr Sokolovské uhelné navazuje na výzvu firem sklářského a keramického průmyslu.

"Máme problém, že samozřejmě nepokryjeme veškerou tu jejich energetickou potřebu, která je do výrazné míry závislá i na ceně plynu. Můžeme se snažit pomoci přes dodávky elektřiny, případně u některých podniků hovoříme i o možnostech dodávek ať už uhlí nebo multiprachu, kdy, pokud jsou schopni zařídit si nebo pořídit nová zařízení, která by uměla spoluspalovat, tzn. alespoň eliminovat ten prudký nárůst na všech úrovních energií, rozmělnit ten nárůst poklesem u některého z těch palivových nebo zdrojových mixů," vysvětlil předseda Dozorčí rady SUAS Pavel Tomek. 

Problém velkých odběratelů je nejen cenová hladina nakupovaných komodit, ale také jejich nedostupnost. 

"Někteří z nich mají své kontrakty, které jim časově brzy vyprchají a oni za stávající situace mají velké potíže vůbec najít svého dodavatele, který by byl ochotný s nimi uzavřít smlouvy. Takže bavíme se opravdu třeba i o týdnech nebo o přelomu nového roku. To jsou ty horizonty, které ty firmy teď řeší," dodal radní Karlovarského kraje Patrik Pizinger.

Seznam ohrožených průmyslových výrobců, na kterém nebudou chybět ani dosavadní regionální odběratelé, by měl vzniknout v nejbližších dnech a na něj má navazovat jednání o konkrétním objemu a formě dodávek elektřiny. 


Komentáře

Váš komentář článku...

Zadejte vaše jméno
Zadejte váš email
Zadejte komentář

Hlavní zprávy