Region: Nabíhá ostrý provoz Digitální technické mapy (TV Západ)

Dekádu trvající megaprojekt digitální technické mapy Karlovarského kraje již slouží svému účelu. Městům, institucím, developerům, ale i občanům kraje poskytuje komplexní informace v rámci územního či stavebního rozhodování.

dezinfekce

„Digitální technická mapa Karlovarského kraje je nesmírně komplikovaný projekt ve vztahu ke své komplexnosti. To znamená, on do té mapy kraje vlastně zahrnuje veškerou technickou infrastrukturu, veškerou silniční síť včetně jejich pasportu, veškeré dopravní značení, prostě všechno, co může projektant potřebovat v momentě, kdy se chystá projektovat cokoliv v tom regionu. My jsme hrozně rádi, že během toho mnohaletého projektu za pomoci dotačních prostředků ta mapa vznikla. Teď jsme ve fázi, kdy je hotová, ale potřebuje samozřejmě mít všechna aktuální data, o což se starají jak obce, tak geodeti, tak projektanti těch sítí, kteří získávají přístup k naplňování těch dat. A samozřejmě už bude přístupná i pro veřejné uživatele, kteří z ní mohou tyto informace čerpat,“ uvedl hejtman Karlovarského kraje Petr Kulhánek. 

Informace získané z digitální technické mapy by postupně měly začít fungovat jako podklady pro další rozhodování ve stavebním procesu. 

„Určitě to bude mít nějaký pozvolný náběh. Já nebudu tady teď dávat nějaké lhůty, kdy bude ostrý provoz závazný. Vlastně to, že ty informace z digitální technické mapy budou validní pro všechny dotčené orgány státní správy, ale to je cílový stav,“ přiblížil hejtman. 

Technická mapa se stále proměňuje novými informacemi. Editovat je mohou autorizované geodetické firmy s úředně oprávněnými zeměměřičskými inženýry, ale také správci sítí jako ČEZ nebo vodárenské společnosti.

Do hry také brzy vstoupí aplikace Nového stavebního zákona. 

„Ministerstvo pro místní rozvoj nás ujišťuje, že vše je připraveno, je kompatibilní, ale to se opravdu dozvíme po prvním červenci,“ dodal Kulhánek.

Vznik digitální technické mapy Karlovarského kraje je spolufinancován Evropskou unií prostřednictvím operačního programu Podnikání a inovace pro konkurenceschopnost.


Komentáře

Váš komentář článku...

Zadejte vaše jméno
Zadejte váš email
Zadejte komentář

Hlavní zprávy