Region: Naši hasiči účinně pomáhali na povodněmi postižené Moravě (TV Západ)

První hasičský odřad čítající 32 členů, který byl pomáhat na povodněmi postižené Moravě, se ve středu 18. září vrátil na základnu do Karlových Varů. Profesionální i dobrovolné hasiče, mezi kterými byla i jedna žena, přišli pozdravit jak ředitel Hasičského záchranného sboru, tak zástupci Kraje i města Ostrova.

dezinfekce

„Protože jste se stali odřadem, který byl v historii našeho sboru mimořádný, a to tak, že extrémně mimořádný. My jsme vysílali řadu odřadů pro pomoc, ale většinou to byly takové ty čerpací odřady požární, ale nikdy v historii se nezachránilo tolik lidí, které jste tam vy za těch několik dní udrželi v našem světě. A to číslo 248 je obrovské a já jsem vám chtěl osobně říct, že jsem na vás pyšný, že to úsilí, který vkládáte do výcviku, protože byli jste vybraní opravdu jakoby elita, protože jsou tady kluci, kteří mají za sebou na vodě řadu složitých těžkých výcviků, lezci, prostě máte toho za sebou spoustu a teď jste to zúročili beze zbytku. A to tak, že bez ztráty kytičky. Nikdo nebyl zraněn, což je taky dobré,“ uvedl ředitel Hasičského záchranného sboru Karlovarského kraje Oldřich Volf. 

Odřadu k našeho kraje kolegové z Moravy přezdívali karlovarský WASAR. Tedy útvar, který se specializuje na zásahy při velkých katastrofách s mezinárodním označením sestávající ze slov - voda, hledání a záchrana. Tým pomáhal při těch nejsložitějších situacích. 

„I podle ohlasů z toho území, kde jste byli, tak už ke mě bezprostředně dolehla ta velmi pozitivní a nesmazatelná stopa, kterou jste tam nechali. Jak jsem se dozvěděl, tak tenhle odřad byl svým způsobem unikátní v tom, že jste byli nasazeni právě do té první linie na záchranu zdraví a životů. A to číslo, které vyslovil Oldřich Wolf, tak je také obrovské. A byli jste právě významným prvkem v celé té záchranné operaci, která se tam odehrává a ještě dlouho asi odehrávat bude,“ vyzdvihl hasiče hejtman Karlovarského kraje Petr Kulhánek. 

Součástí týmu byla i jednotka z Ostrova, které osobně poděkovat přijel také starosta města. 

„Dobrovolnosti se meze nekladou a není to překážka v profesionalitě. A je vidět, že jak ve fungování v Ostrově, tak i po republice dokáží dobrovolní hasiči spolu s profesionály tvořit výbornou partu a my jsme na vás moc hrdí a mysleli jsme na vás,“ dodal starosta Ostrova Lukáš Lerch. 

Novinářům pak někteří hasiči přiblížili konkrétní úkoly, které na severu Moravy plnili. 

„V té Opavě, kde jsme byli nasazení úplně na začátku tak jsme pracovali asi v metrové vodě, kdy prostě nebylo vůbec vidět komunikace, nic. Všechno se to řídilo podle toho, že tam jsou nějaké semafory, nějaké lampy. Snažili jsme se s těmi kluky v tom pracovat. Ta Opava byla problematická tím, že ta voda tekla, takže ve chvíli, kdy to byla ta hlavní koryta nebo hlavní cesty ve směru toho toku, tak jsme museli s těmi čluny velmi bojovat, zvládnout to, dokázat projet ten protiproud silný, protože to doopravdy teklo hodně. V těch místech, kde byly silnice kolmé na ten tok, tak tam ta voda byla klidná hladina, tam se dalo bez nějakých problémů jezdit,“ uvedl člen hasičského sboru Jan Mařík. 

Zástupci na závěr předali členům odřadu drobné dárky. Hasiči se ještě před odjezdem domů k rodinám spolu rozloučili. 


Komentáře

Váš komentář článku...

Zadejte vaše jméno
Zadejte váš email
Zadejte komentář

Hlavní zprávy