Spotřeba zemního plynu v Česku nejnižší za 30 let

Spotřeba zemního plynu v České republice klesla v roce 2023 na nejnižší úrovni od roku 1992 díky úsporným opatřením a teplejšímu počasí. Meziroční pokles dosáhl 10,4 % ve všech sektorech, od velkoodběratelů až po domácnosti.

dezinfekce

V loňském roce 2023 dosáhla celková spotřeba zemního plynu v České republice historicky nejnižší úrovně od roku 1992. Dle statistik bylo spotřebováno 6,76 miliardy metrů krychlových (m3) plynu, což odpovídá 73,7 terawatthodin (TWh). Situace se odrazila ve všech sektorech, od velkoodběratelů až po domácnosti.

Meziroční pokles spotřeby o 10,4 procenta byl způsoben řadou faktorů, zejména úspornými opatřeními ze strany zákazníků a teplejším počasím. Po přepočtu na podmínky dlouhodobého teplotního normálu klesla spotřeba plynu o 8,1 procenta.

Stanislav Trávníček, předseda Rady Energetického regulačního úřadu (ERÚ), komentoval situaci: 'Celoroční spotřeba klesla na hodnotu, která je nejnižší za dobu delší než tři dekády. Díky úsporným opatřením na straně zákazníků klesá spotřeba plynu soustavně již od třetího čtvrtletí roku 2021.'

Ve všech měsících loňského roku došlo k meziročnímu poklesu spotřeby plynu. Propad byl patrný napříč všemi kategoriemi odběratelů: u velkoodběratelů (-9,6 procent), středních odběratelů (-10,8 procent), maloodběratelů (-10,3 procent) i domácností (-11,6 procent).

Dále se výrazně snížil dovoz plynu do české plynárenské soustavy. Přes tuzemskou plynárenskou soustavu bylo dovezeno 7,83 miliardy metrů krychlových plynu, což představuje meziroční pokles o téměř tři čtvrtiny (71,1 procent). Ještě výrazněji se snížil vývoz, který činil 1,02 miliardy metrů krychlových plynu a meziročně klesl o 94,4 procenta.

Velká většina, tedy 92 procent dodávek plynu, přišla do České republiky přes hranice s Německem. Pouhých 8 procent bylo dovezeno ze Slovenska. Tyto dodávky se koncentrovaly ponejvíce v posledním čtvrtletí, kdy Česká republika již měla zásobníky naplněné.

Výše uvedená data pochází ze čtvrtletních zpráv o provozu plynárenské soustavy. ERÚ zveřejnil aktuálně poslední zprávu za loňský rok na svých webových stránkách. Celoroční zpráva o provozu plynárenské soustavy za rok 2023 (s konečnými souhrnnými údaji) bude vydána v prvním pololetí letošního roku.

Loňská spotřeba plynu v České republice tak ukazuje, že úsporná opatření a měnící se podmínky na trhu mají vliv na celkovou spotřebu zemního plynu. Česká republika tak zaznamenala historicky nejnižší úroveň spotřeby plynu za více než třicet let.



Komentáře

Váš komentář článku...

Zadejte vaše jméno
Zadejte váš email
Zadejte komentář

Hlavní zprávy