Cheb: Cheb bude hostit tesařské učně, kteří se budou seznamovat s technikou starých řemesel

0

cheb, město cheb, tesařina, učeň, krovy, karlovarský kraj


Město Cheb proslavené mezi odborníky svým komplexem krovů měšťanských domů již potřetí vytvoří zázemí pro tesařské učně ze Střední školy řemeslné v Jaroměři.

Ti přijedou na začátku listopadu na třídenní workshop, jehož náplní bude prohlídka chebských historických krovů s odborným lektorem a seznámení s krovem františkánského kostela, kde střechu nad chórem nese nejstarší dendrochronologicky datovaný krov v České republice z roku 1319.

Druhý den je čeká návštěva střední odborné školy Staatliche Berufsschule v Bayreuthu.

Na programu je prohlídka odborného učiliště, seznámení se systémem výuky truhlářů v Bavorsku. Poté navštíví dvě ukázkové hodiny a společně je zhodnotí.

V odpoledních hodinách je připravená jejich společná návštěva baziliky sv. Martina v Ambergu. Tady je člen Svazu tesařů a truhlářů Amberg pan Karl Müller provede krovem baziliky z roku 1424, jehož výjimečnost spočívá v překlenutí prostoru v šíři 28 metrů.

Poslední den třídenního workshopu stráví jaroměřští ve Skalné, kde budou mít možnost prohlédnout si barokní krov hradu Vildštejn, ve kterém se připravují rozsáhlé tesařské opravy v rámci celkové obnovy střechy.

PhDr. Marcela Brabačová
vedoucí oddělení kultury a cestovního ruchu, Odbor školství, tělovýchovy a kultury



Související

Komentáře

Máte názor? Komentujte článek...

Zadejte vaše jméno
Zadejte váš email
Zadejte komentář