Karlovy Vary: Hotelový řetězec Hilton chce opravit Alžbětiny Lázně

0

hotel, hotel hilton, hilton, alžbětiny lázně, karlovy vary, karlovarský kraj, region západ, západ


Zástupci světoznámého hotelového řetězce Hilton mají zájem o budovu Alžbětiných Lázní v centru Karlových Varů. Záměr přebudovat rozhlehlý komplex na lázeňský hotel potvrdili na zasedání městského zastupitelstva.

„Pokud chce do Karlových Varů zamířit hotel Hilton, silný mezinárodní partner, je to jasný signál, že jsme stále zajímavou a přitažlivou lokací,“ řekla primátorka Karlových Varů Andrea Pfeffer Ferklová (ANO). 

V rámci prezentace Hiltonu zazněla informace o propracovaném věrnostním programu, ve kterém je zhruba sto šedesát pět milionů klientů z celého světa a kteří se prioritně ubytovávají v hotelích tohoto řetězce. 

„Nikdo se nemusí bát, že bychom mu brali klientelu. My si do Karlových Varů přivezeme své hosty, kteří budou ekonomickým přínosem nejen pro město, ale celý region,“ vysvětlil nezávislý konzultant hotelových řetězců Tomáš Longa.

Podle jeho dalších slov má společnost Hilton zkušenosti nejen s rekonstrukcemi historických objektů v mnoha zemích světa, ale i s balneo provozy. V budově Alžbětiných Lázní by rádi dobudovali ubytovací kapacity a využít chtějí i vřídelní vodu, která do budovy přitéká. 

„Opravili jsme podobné objekty v Krakově, Paříži, Dubrovníku nebo Benátkách. Vždy klademe velký důraz na historickou hodnotu, původní půdorys a všechny historické atributy. Věřím, že pokud se dohodneme na spolupráci, otočí se současná situace, kdy město přestane dotovat Alžbětiny Lázně a Alžbětiny Lázně začnou dotovat město,“ doplnil s nadsázkou Tomáš Longa, který po rekonstrukci objektu očekává vznik zhruba tří set nových pracovních míst. 

Společnost Alžbětiny Lázně, která je ze sta procent vlastněná městem Karlovy Vary, vykazuje kumulovanou ztrátu sto třicet čtyři miliony korun. Radnice v posledních letech poskytuje společnosti na provoz příplatek mimo základní kapitál ve výši dvacet milionů korun ročně. 

„To jsou peníze, které do Alžbětiných Lázní dlouhodobě dávat nemůžeme. Náklady na kompletní rekonstrukci objektu přesahují 1,2 miliardy korun. Takovou částku město nemá a nikdy mít nebude,“ doplnil náměstek primátorky Miroslav Vaněk (Karlovaráci) s tím, že pokud má zmíněný objekt zůstat v provozu, je nezbytně nutné do něj v nejbližší možné době investovat alespoň sto milionů korun na opravu střechy a dalších částí budovy. I to je ale nad možnosti městského rozpočtu.

Po dlouhé diskusi zastupitelé souhlasili s tím, aby vedení města pokračovalo v jednáních se zástupci Hiltonu a hledalo optimální variantu pro budoucnost tohoto objektu.



Související

Komentáře

Máte názor? Komentujte článek...

Zadejte vaše jméno
Zadejte váš email
Zadejte komentář