2003 – Cheb: Rozpočet na rok 2004 počítá s miliardou korun (TV Západ)

V příštím roce by mělo město Cheb hospodařit téměř s jednou miliardou korun. Rozpočet je přitom navrhován jako vyrovnaný.

dezinfekce

„Otázka vyrovnání rozpočtu je otázka financování. My počítáme v tomto rozpočtu i s úvěrem,“ uvedl místostarosta Chebu Václav Jakl. 

Šedesátimilionový úvěr, který má být investován do příprav přeshraniční Krajinné výstavy nepředstavuje klasické zadlužení města. Radnice chce totiž na tento projekt získat dotace ze státních i unijních fondů, které mají pokrýt až pětasedmdesát procent z celkových nákladů odhadovaných až na 250 milionů korun. Evropská unie ale poskytnutí dotace podmiňuje tím, že město musí nejprve celou akci finančně pokrýt z vlastních zdrojů a dotační prostředky pak dostane teprve dodatečně. Na realizaci projektů souvisejících s Krajinou výstavou 2006 má přitom mít největší díl prostředků, které jsou v rozpočtu na příští rok vyhrazeny na investice. 

„Z takových větších akcí, které by měly být zahájeny, tak je to například Plovárna na Skalce. Je to ale pořád ještě otázka podmíněná. Měly by se dokončit některé další akce, například Klášterní zahrada. Druhá etapa by měla být zpřístupněna ještě v příštím roce, v polovině roku. Měla by se vybudovat hřiště v hradebním příkopě, měly by se některé parky revitalizovat. Mělo by dojít k obnově nebo k rekonstrukci hradebních zdí Chebského hradu a další akce,“ vyjmenoval místostarosta. 

Společně s rozpočtem na příští rok se letos premiérově připravuje také rozpočtový výhled na roky následující. 

„Tak takovou asi úplnou novinkou, která se dosud nerealizovala je, že tento rozpočet se připravuje také s rozpočtovým výhledem na další dva roky, na rok 2005 a 2006 tak, aby bylo vidět, které akce přecházejí z jednotlivých let a aby bylo zabezpečeno jejich financování,“ přiblížil Jakl. 

V příštím roce má Cheb hospodařit s rozpočtem ve výši 922 milionů korun, což je srovnatelné s podstatně většími městy, například krajskými Karlovými Vary. I přesto ale rozpočet nedosáhne letošní rekordní výše. „

„Letošní rozpočet se vyšplhal k mimořádné výši. K maximální, kterou dosud pamatujeme, přesahuje o 30 milionů miliardu korun,“ spočítal místostarosta.

Rekordní objem letošního rozpočtu souvisí s realizací dvou rozsáhlých investičních akcí, a to vybudováním infrastruktury vznikajícího průmyslového parku a výstavbou víceúčelové haly na místě nekrytého zimního stadionu. 


Komentáře

Váš komentář článku...

Zadejte vaše jméno
Zadejte váš email
Zadejte komentář

Hlavní zprávy