2004 – Cheb: Přeshraniční Krajinná výstava promění část Poohří (TV Západ)

V roce 2006 od května do září bude město Cheb společně s bavorským Marktredwitz pořádat Krajinnou výstavu bez hranic. Centrem její české části bude chebské Poohří, které by mělo projít rozsáhlými úpravami.

dezinfekce

Zatímco v Německu má tento typ výstav mnohaletou tradici, na české straně bude mít v roce 2006 premiéru. Základem celého projektu je úprava některé zanedbané části města, kde se pak v průběhu výstavy koná řada nejrůznějších akcí.

„Je to ohromná šance pro naše město vybudovat něco, co zde zbyde. Navíc po zkušenostech z německé strany vidíme, že i ten půlrok, co ta Krajinná výstava probíhá, hraje významnou roli v životě města. Přijede, okolo 700-800 tisíc lidí, může se zvednout ekonomika, určitě se zlepší image města,“ vypočítal přínosy projektu starosta Chebu Jan Svoboda. 

V Chebu se přitom počítá s rozsáhlou revitalizací Poohří a některých přilehlých částí města. Toto, v současné době pouze průchozí území, má dostat charakter klidové a rekreační zóny. Z tohoto důvodu má v této lokalitě dojít k opravám komunikací, výsadbě zeleně nebo vybudování nových sportovišť a dalšího zázemí.

„Krajinná výstava je v současné době projektově zpracována. Projektový stupeň pro Územní rozhodnutí byl v současné době podán. Územní rozhodnutí probíhá,“ přiblížil současný stav Michal Pospíšil, předseda Komise pro přípravu výstavy.

Některé dílčí projekty, například rekonstrukce klášterních zahrad v Hradební ulici nebo nedalekého hradního příkopu, jsou již hotovy. Většina se ale bude teprve realizovat. Kvůli jejich značné finanční náročnosti je třeba, aby podstatná část nákladů byla pokryta z dotačních programů.

„Těch dotačních titulů je celá řada. Mně spíš než které dotační tituly zajímá, kolik v těch titulech je finančních prostředků,“ uvedl starosta. 

Velké rozčarování totiž na chebské radnici zavládlo v souvislosti s evropským programem Interreg, který je považován za jeden z možných zdrojů financování výstavby. Objem prostředků, které jsou v něm vyhrazeny pro Českou republiku, je pouze zlomkem předpokládané sumy. Investiční a následné provozní náklady výstavy přitom půjdou do stamilionů korun.

„Pokud bychom zachovali celý objem, jako je v projektem stanoven, tak centrální část by stála zhruba 66 milionů korun. A doprovodné programy, projekty, které by měly vzniknout v Břehnické ulici jako zázemí pro sportovní činnost, by přicházely zhruba kolem 50-60 milionů korun,“ vypočítal Pospíšil. 

Žádosti o dotace chce radnice směřovat například do strukturálních fondů Evropské unie, na Ministerstvo školství nebo do programu na podporu cestovního ruchu Ministerstva pro místní rozvoj. Právě nový ministr místního rozvoje Jiří Paroubek počátkem října Cheb navštívil a jednal tady o možnostech financování výstavy. Mimo jiné přislíbil, že zřídí pracovní skupinu, která zjistí, jaké možnosti jeho úřad v tomto směru má.

„Takže se třeba může ukázat, že do toho město dá 50 milionů korun. A to zase není až tak moc peněz vzhledem k tomu, o jaké finanční částky se jedná,“ uzavřel starosta Svoboda. 

Krajinou výstavou se bude na svém nejbližším zasedání 21. října zabývat také chebské Zastupitelstvo. Na programu jednání je podrobný časový harmonogram příprav. 


Komentáře

Váš komentář článku...

Zadejte vaše jméno
Zadejte váš email
Zadejte komentář

Hlavní zprávy