2004 – Region: Slevy na žákovském jízdném nahradí dosavadní příspěvky (TV Západ)

Od začátku školního roku začnou platit žákovské jízdenky pro děti a mládež dojíždějící do školy mimo místo svého bydliště. Slevy na žákovském jízdném nahradí dosavadní sociální dávku označovanou jako příspěvek na dopravu, kterou vláda před časem zrušila.

dezinfekce

„A ty žákovské a studentské slevy, jinak se to bude jmenovat tedy žákovská průkazka, jsou ve dvou výších a to pro děti do 15ti let, tam dítě zaplatí za jízdné 37,5 % obyčejného jízdného a další studující ve věku od patnácti do dvaceti šesti let zaplatí 75 % obyčejného jízdného,“ uvedla tisková mluvčí Krajského úřadu Kateřina Telínová.

Žákovský průkaz bude platit jen po dobu trvání školního roku a pouze pro cestu do školy a zpět. Sleva se přitom nevztahuje na autobusy Městské hromadné dopravy.

„Ta průkazka bude jednotná a bude platit i pro vlaky i pro autobusy,“ zmínila mluvčí. 

Žákovské průkazky se budou vyřizovat zhruba od poloviny srpna v přepravních kancelářích na autobusových a vlakových nádražích. K vydání je potřeba přiložit fotografii a průkazku nechat potvrdit v navštěvovaném školském zařízení.

„Tyto průkazky platí v době vyučování a jednotlivá školská zařízení musejí vyznačit, zda vyučování trvá například i o víkendu,“ připomněla Telínová. 

Dojíždí-li žák za účelem praktického vyučování jinam než do místa sídla školy, vydá dopravce po prokázání nároku další průkazku, kde škola opět potvrdí období, ve kterém bude využívána.

Komentáře

Váš komentář článku...

Zadejte vaše jméno
Zadejte váš email
Zadejte komentář

Hlavní zprávy