2004 – Sokolov: Narostly přestupky kvůli povinnému ručení (TV Západ)

Obrovský nárůst přestupků, které se týkají tzv. povinného ručení vozidla, zaznamenala sokolovská radnice. K porušení zákona přitom nejčastěji dochází při prodeji automobilů.

dezinfekce

Odbor dopravně správních agend radnice v současnosti eviduje čtyři a půl tisíce těchto přestupků, z čehož vyplývá, že problém se týká zhruba každého desátého majitele auta na Sokolovsku. Značné procento případů přitom souvisí s prodeji vozidel přes autobazary. Mít uzavřené takzvané povinné pojištění po dobu, kdy vozidlo stojí v autobazaru, přitom není jedinou možností, jak se vyhnout následným problémům. 

Ostražitost je na místě, protože sankce za porušení zákona o povinném pojištění jsou značně vysoké. V případě provozování automobilu bez pojištění může být dána pokuta do výše 20 000 korun a zároveň uložen zákaz řízení všech motorových vozidel až na jeden rok. Když majitel pouze neodevzdá po zániku pojištění registrační značku, hrozí mu pokuta až desetitisícová. 

„Pokud se prokáže, že je to poprvé nebo nebo že ten člověk opravdu si nepřečetl řádně tu smlouvu, postupujeme v blokovém nebo příkazním řízení. Pokud ten přestupek je opakovaný, dáváme nejvyšší sankci,“ popsal Roman Říha, vedoucí oddělení přestupků sokolovského Městského úřadu.

Odpovědnost za tento typ přestupků zaniká po uplynutí dvou let. V současnosti se tak můžou projednávat ještě přestupky, které byly spáchány v roce 2002. 

Komentáře

Váš komentář článku...

Zadejte vaše jméno
Zadejte váš email
Zadejte komentář

Hlavní zprávy