2004 – Sokolov: Začnou diskuse o zrušení jedné ze základní škol (TV Západ)

Na sokolovské radnici se začne diskutovat o uzavření jedné ze základních škol. Důvodem je neustále klesající počet dětí, které zdejších sedm základních škol navštěvuje.

dezinfekce

Zatímco v roce 1999 nastoupilo v Sokolově do prvních tříd 317 dětí, loni to bylo již pouhých 208, tedy o více než třetinu méně. Tato skutečnost vyplynula ze souhrnné zprávy o síti sokolovských školských zařízení, kterou radním předložil místostarosta Zdeněk Berka. Se změnou nepříznivého trendu se přitom nedá počítat ani v následujících letech. 

„My jsme se pokoušeli to odhadnout na základě v podstatě toho, že jsme si nechali vytáhnout z matriky věkové složení obyvatelstva a dá se předpokládat, že počet těch narozených dětí bude dále klesat, čili v Sokolově nedojde k nějakému zlomu v roce 2008 až 2010, tak jak se uvádí obecně, že by mělo,“ uvedl místostarosta Sokolova Zdeněk Berka. 

Velmi špatná je i celková obsazenost zdejších škol, která je pouze zhruba pětasedmdesátiprocentní. Kapacita škol je totiž více než čtyři a půl tisíce míst, ale navštěvuje je necelých 3400 dětí, z toho navíc 700 dojíždějících. Rezerva je tedy i pro případ možného rušení malých škol v okolních obcích a těžko očekávatelný nárůst porodnosti příliš velká.

„Můžeme se bavit o způsobu, jak dlouho to bude trvat, jakým způsobem děti budou přecházet, jak se přerozdělí odbory, co s ušetřených penězi. Ale prostě ta situace je neudržitelná, ne samozřejmě jenom u nás v Sokolově, ale asi v celém státě,“ popsal starosta Sokolova Karel Jakobec. 

Do diskuze o možném uzavření jedné ze škol se zapojí členové školské komise, ředitelé i další zainteresovaní. Vzniknout by tak mělo několik variant řešení, přičemž jednou z možností zřejmě bude i kompromis v podobě sloučení dvou škol. Konečné rozhodnutí pak bude muset učinit sokolovské Zastupitelstvo.

„Jakýkoliv podobný krok vyvolá u občanů odpor. Vyplývají z toho různé petice a protiakce. Na stranu druhou ta čísla hovoří velmi jednoznačně a prostě každý správný ekonom by v sobě tu odvahu měl najít a říct, že tuto školu budeme nuceni zavřít,“ potvrdil Jakobec. 

O tom, která ze škol by mohla zaniknout, se v současné době neodvažuje nikdo spekulovat. Rozhodovat totiž bude celá řada kritérií.

„Jednak to bude v podstatě, dá se říct naplněnost té školy, ta budova samotná, její vybavenost, co s tou budovou vlastně budeme dělat dál, jaká je specializace té školy, kam přesuneme ty žáky a tak dále. Čili těch kritérií si troufám odhadnout, bude asi tak deset, třeba, nebo možná i víc,“ přiblížil Berka. 

O něco lepší je současná situace u mateřských škol, kde byla loni obsazenost zhruba devadesátiprocentní. Projednávaný školský zákon navíc předpokládá, že by poslední ročník měl být zdarma, což by obsazenost pravděpodobně ještě zvýšilo. V případě mateřských škol se proto s žádnou redukcí nepočítá. 


Komentáře

Váš komentář článku...

Zadejte vaše jméno
Zadejte váš email
Zadejte komentář

Hlavní zprávy