Cheb: Dobrovolní hasiči oslavili 75. výročí založení (TV Západ)

Na chebském hradě se v sobotu 19. června uskutečnily oslavy 75. výročí založení dobrovolných hasičů z Hájů. SDH Cheb-Háje byl založen 16. června. 1946.

dezinfekce

Během slavnostního nástupu na nádvoří hradu byly připomenuty začátky sboru, historie i obnovení činnosti v nedávné minulosti, kdy v roce 2001 došlo ke sloučení hájenských dobrovolných hasičů s chebskými. 

"Teď začínám být optimista. V současné době má sbor 43 členů nad 18 let a 22 dětí. V rámci 75 let založení sboru jsme se rozhodli a schválili, že necháme vyrobit medaile a každému členu sboru + hostům, kteří sboru pomáhají udělit medaili tak, aby na tento den měli památku. Protože, jak jinak je můžete odměnit," uvedl starosta sboru Jiří Kubec. 

Město Cheb si svých dobrovolných hasičů váží a jejich pomoc oceňuje výraznou podporou. 

"Troufám si říci za celé vedení města, že jsme velice rádi, že před několika lety opět jednotka dobrovolných hasičů začala aktivně fungovat. Pracují s dětmi. Jsou zařazeni do poplachového plánu IZS. Takže řeší spoustu opravdu závažných záležitostí, na které jsou vybaveni. Už jen to, jak jsou vybaveni, svědčí o tom, že je město Cheb podporuje. A troufám si říci, že jednotku dobrovolných hasičů v Chebu bude podporovat i v budoucnu. Tato jednotka si zaslouží veliké díky, a to především za období, které máme za sebou, a to je pandemická krize. Město se několikrát obrátilo na jednotku dobrovolných hasičů Chebu a ti nám pomáhali vždy s každou situací. Jsou připraveni řešit v podstatě jakoukoliv situaci či plnit úkoly, které jim město uloží," potvrdil dobrou spolupráci místostarosta Chebu Jiří Černý. 

Krajský starosta dobrovolných hasičů Alois Minář předal chebským hasičům čestné uznání za činnost a připnul na prapor sboru novou stuhu k výročí založení. 

O budoucnost sboru se v Chebu nebojí, daří se jim zapojovat mládež a nechybí i ti, kteří se rozhodli pro studium v oboru.

"My jsme měli pouze mladší a starší děti. Před třemi roky jsme začali dělat i přípravku. Děti se již v přípravce učí, poté postupují do mladších a starších. Můžeme se pochlubit i tím, že z dorostu v současné době máme na hasičské škole v Chomutově tři naše hasiče mladé," pochlubil se Kubec. 

Během oslav se konaly také závody mládeže, zaměřené na šikovnost a komplexní dovednosti. A při občerstvení byl také čas probrat třeba plány na nové zázemí hasičů. 

Hasičská zbrojnice postupně sídlila na několika místech v Hájích, mimo jiné za hospodou V Dolíčku nebo v budově dnešní školky. V současné době se nachází v objektu na rohu ulic Šumavská a Sportovců. Ten si hájenští hasiči v roce 2009 díky finančnímu příspěvku od města svépomocně zrekonstruovali a zmodernizovali. A nyní vznikají plány na zcela nové zázemí, které by našlo místo přímo naproti současné zbrojnici v části zatravněného hřiště. 


Komentáře

Váš komentář článku...

Zadejte vaše jméno
Zadejte váš email
Zadejte komentář

Hlavní zprávy