Chodov: Město rozšíří kamerový systém, městu slouží už 20 let

Chodov v letošním roce rozšíří kamerový systém v ulicích o další čtyři body. Kamery městu slouží už rovných dvacet let a na svém kontě mají řadu zásluh.

dezinfekce

V minulých dnech jejich služeb například využil policejní vyjednavač, který zasahoval u městské knihovny, kde vyhrožoval skokem ze střechy muž. „Zprostředkovali jsme obraz z kamery do mobilního telefonu a bylo tak možné monitorovat pohyb muže po střeše a  zároveň dle potřeby přesouvat dopadové matrace,“ popsal událost Antonín Kortus, velitel chodovské městské policie, která kamerový systém obsluhuje.

Podle něj se nejedná o ojedinělý případ, kdy kamery poslouží dobré věci. „Pomáhají také při lokalizování požárů, nebo odhalování zdroje kouře vzniklého například vypalováním měděných kabelů, nebo trávy, s pomocí systému se podařilo objasnit také řadu dopravních nehod,“ doplnil velitel.

V současnosti mohou strážníci na služebně pozorovat dění v Chodově z 83 kamer. Brzy k těmto bodům přibydou dva věžové domy v Poděbradově ulici, restaurace Daliborka nedaleko nákupního střediska LIDL a věžový dům v ulic Školní, kde mimo jiné kamera dohlédne na provoz dětského provazového hřiště.

Kamerový systém se stal za dvacet let v Chodově podle velitele každodenním pomocníkem nejen pro strážníky, kteří záznamy z kamerových systémů využívají jako důkazní materiál při oznamování přestupků příslušným správním orgánům, ale také pro další oprávněné instituce, zejména pro Policii ČR nebo orgány činné v trestním řízení. „S jeho pomocí se podařilo odhalit celou řadu případů protiprávního jednání a usvědčit řadu pachatelů,“ uzavřel Antonín Kortus.

V první etapě zavádění systému v letech 2004–2005 byly uvedeny do provozu čtyři analogové kamery. Historicky první instalovanou kamerou byla kamera na střeše domu v ulici ČSM 690.

Zdroj: Město Chodov


Komentáře

Váš komentář článku...

Zadejte vaše jméno
Zadejte váš email
Zadejte komentář

Hlavní zprávy