Chodov: Nová knihovna se představila veřejnosti

Včerejším slavnostním Dnem otevřených dveří zahájila nová chodovská knihovna svůj ostrý provoz. Zájem o její prohlídku byl obrovský a před hlavním vstupem se dopoledne tísnily desítky zájemců.

dezinfekce

Návštěvníci neskrývali spokojenost a vzdušné prostory knihovny, které projasňuje přirozené světlo, si pochvalovali. Otevření knihovny moderoval bývalý Chodovák Aleš Cibulka, zahájení provozu si nenechali ujít představitelé města, vedení knihovny, autoři projektu a také    generální ředitel Národní knihovny České republiky Vít Richter.

Část slavnostního okamžiku v rámci živého vstupu přenášel Český rozhlas Dvojka v pořadu Dva na Dvojce. Ředitelka knihovny Hana Nemčičová v něm poděkovala městu a svým kolegům a zároveň popřála všem návštěvníkům knihovny, aby se v ní cítili příjemně. „Knihovna není jen o knihách, ale také o vzdělávání a dalších akcích,“ nastínila ředitelka, jakým směrem se knihovna bude ubírat.

„Jsem pyšný nejen na novou knihovnu, ale také na její knihovnice a knihovníka, Chodováky, tým architektů a kolegy zastupitele, že se nám povedlo vybudovat tak krásnou a moderní knihovnu,“ doplnil ředitelku starosta Chodova Patrik Pizinger.

Knihovna bude otevřena také tuto sobotu a neděli od 10 do 17 hodin a pro návštěvníky si připravila bohatý doprovodný program, například jedinečnou výstavu Máchova Máje ze sbírky Jiřího Klsáka.

Chodov umístil novou knihovnu do budovy bývalé mateřské školy, kde měli později ordinace dětští lékaři, ještě později pak sloužila jako výrobna knedlíků. Tu však před lety zcela zničil požár.

Přestavba vyhořelého objektu začala v srpnu roku 2021. Z původní stavby zůstal pouze skelet se stropy a podlahami. Novou tvář dali knihovně architekti z Ateliéru Kopecký. Ve svém projektu zachovali obě budovy,  v jedné je nyní oddělení pro dospělé čtenáře s centrálním pultem, druhá nabízí zázemí pro dětské čtenáře. Zcela novým prvkem je schodišťové jádro s výtahem. Pro pořádání svých akcí má knihovna k dispozici také malý sál.

Projekt regenerace území brownfieldu - Stavební úpravy bývalého objektu knedlíkárny na městskou knihovnu v Chodově byl realizován za přispění prostředků státního rozpočtu ČR z programu Ministerstva pro místní rozvoj ve výši 50% způsobilých nákladů.

Zdroj: Město Chodov


Komentáře

Váš komentář článku...

Zadejte vaše jméno
Zadejte váš email
Zadejte komentář

Hlavní zprávy