Od 21.1.2019 musí všichni provozovatelé potravinářských podniků (dovozci), kteří přijímají balené či nebalené hovězí maso z Polska zajistit vyšetření každé zásilky na přítomnost salmonel v akreditované laboratoři. Až po obdržení vyhovujících výsledků laboratorního vyšetření, může být zásilka hovězího masa uvedena na český trh.
V případě zjištění nevyhovujícího výsledku, musí příjemce zásilky tuto informaci neprodleně sdělit příslušné krajské veterinární správě. Za nesplnění nebo porušení povinností vyplývajících z těchto mimořádných veterinárních opatření může být uložena pokuta až do výše 2 mil. Kč.
„Povinné vyšetřování všech zásilek polského hovězího masa výrazně omezí riziko, že se na náš trh dostane zdravotně závadné maso z této země,“ uvedl ústřední ředitel SVS Zbyněk Semerád.
Více viz zde.
O tom, že inspektoři odhalili v hovězím mase z Polska nebezpečnou salmonelu, jsme vás informovali zde.
Zdroj: Státní veterinární správa