Jak správně pečovat o aknózní pleť?

Akné se honosí titulem nejrozšířenějšího kožního onemocnění a potýkají se s ním mladí i dospělí lidé. V mnoha oblastech dokáže značně znepříjemnit život a citlivějším jedincům snižuje sebevědomí. Naštěstí existují způsoby, jak boj s pupínky a dalšími projevy nemoci vyhrát.

dezinfekce

Co je to akné?

Než se do boje pustíte, důkladně seznamte se svým nepřítelem. Akné je chronické zánětlivé onemocnění vlasových folikulů a mazových žláz. Projevuje se tvorbou komedonů (černých a bílých teček), pupínků, zánětlivých lézí a jizev. Nejčastěji se objevuje v pubertě, ale může postihnout i dospělé.

Proč akné vzniká?

Vznik akné obvykle souvisí s několika faktory. Roli hraje především nadměrná produkce kožního mazu mazovými žlázami. Ty vyrábí mastnou látku, jejímž úkolem je ochrana pokožky. Pokud je mazu příliš, ucpává póry a podporuje tvorbu bakterií.

Na vině může být také nadměrné rohovatění pokožky. Odumřelé kožní buňky se hromadí v pórech a ucpávají je. Následně vzniká akné.

Příznivá není ani přítomnost bakterií Propionibacteriumacnes (P. Acnes). Ty se sice běžně vyskytují na pokožce, ale u lidí s aknózní pletí se ale množí nadměrně a způsobují šíření zánětu.

U dospívajících a těhotných žen jsou vině hormonální změny. Hormonální výkyvy v pubertě, během menstruačního cyklu nebo v těhotenství mohou mít přímý dopad na stav akné a průběh nemoci zhoršit.

Za zmínku stojí i genetika. Pokud vaši rodiče měli akné, je pravděpodobnější, že ho budete mít i vy.

A konečně nadměrný stres, nezdravá strava a nevhodná péče o pleť. To vše jsou možné příčiny vzniků akné, na které se je třeba při léčbě akné zaměřit.

Jak tedy o pleť náchylnou k akné správně pečovat?

Péče o pleť začíná jemným čištěním. Pokožku myjte dvakrát denně vlažnou vodou a jemným čisticím prostředkem. Vyhněte se drsným mýdlům a pěnám, které pokožku vysušují a dráždí. Dobrou volbou je micelární voda – třeba Sébium H2O od Biodermy.

A protože i mastná pleť potřebuje hydrataci, aplikujte na ni lehký, nekomedogenní hydratační krém.

Díky pravidelné exfoliaci efektivně odstraníte odumřelé kožní buňky a předejdete ucpávání pórů. Optimální frekvence je 1-2krát týdně.

Co se týče léčby, na trhu je mnoho volně prodejných i kosmetických přípravků (např. produktová řada Sébium od Biodermy). Další možností jsou léky na předpis. Nejčastěji se používají medikamenty s kyselinou salicylovou, benzoylperoxidem, retinoidy a antibiotiky.


Podceňovat by se neměla ani ochrana před ostrým sluncem, které může průběh onemocnění zhoršit. Investuje do kvalitního krému s SPF faktorem 30 (a vyšším) určeným pro citlivou pleť.

Komplexní péče o citlivou pleť zahrnuje také důraz na zdravou stravu a dostatek spánku. Pokud máte pocit, že pro zlepšení děláte všechno možné, ale výsledky se ne a ne dostavit, pravděpodobně vám nezbude nic jiného, než se vydat za specialistou - dermatologem.

Autor: REGIONPLZEN.CZ Článek může obsahovat komerční sdělení.


Komentáře

Váš komentář článku...

Zadejte vaše jméno
Zadejte váš email
Zadejte komentář

Hlavní zprávy