Karlovarský kraj: Za propagaci terorismu hrozí muži až patnáctileté vězení

Kriminalisté z Odboru analytiky a kybernetické kriminality Krajského ředitelství policie Karlovarského kraje zahájili trestní stíhání dvaašedesátiletého muže z Kutnohorska, kterého obvinili ze spáchání zvlášť závažného zločinu podpory a propagace terorismu.

dezinfekce

Obviněný muž měl od listopadu roku 2022 do března roku následujícího prostřednictvím celosvětové počítačové sítě internet podněcovat uživatele sociální sítě ke spáchání teroristického činu tím, že pomocí veřejně přístupného osobního profilu na sociální síti, případně ve veřejně přístupných skupinách s několika tisíci členy, zveřejňoval příspěvky a komentáře obsahující výzvy k násilným útokům. Podněcovat měl k násilným útokům na infrastrukturu, ústavní instituce a ústavní činitele České republiky, konkrétně podněcoval k fyzické likvidaci osob vrcholného orgánu moci výkonné, tedy vlády České republiky a osob orgánu moci zákonodárné, tedy parlamentu České republiky. Dále podněcoval k bombovému útoku na jedoucí vlaky v České republice.

Kriminalisté se na základě vlastního zjištění příspěvky a komentáři obsahující výzvy k násilným útokům usilovně zabývali a šetřením zjistili totožnost dvaašedesátiletého muže. Zjištěnými a zajištěnými provozními a lokalizačními údaji došlo k propojení pachatele s relevantními IP adresami v požadovaném čase, prostřednictvím kterých přistupoval pachatel ke svému účtu na sociální síti, přes který příspěvky a komentáře zveřejňoval.

Následně kriminalisté dvaašedesátiletého muže zadrželi. Zároveň kriminalisté provedli domovní prohlídku bytu, pozemku a vozidla dvaašedesátiletého muže. Při těchto prohlídkách byla zajištěna výpočetní technika, respektive mobilní telefon a notebook, paměťová média či plynová pistole.

Po provedených úkonech byl dvaašedesátiletý muž propuštěn ze zadržení a jeho trestní stíhání probíhá na svobodě.

V případě prokázání viny hrozí muži trest odnětí svobody na pět až patnáct let.

nprap. Jakub Kopřiva


Komentáře

Váš komentář článku...

Zadejte vaše jméno
Zadejte váš email
Zadejte komentář

Hlavní zprávy