Z hlediska zjištění SZPI se jedná o jednu z nejméně problematických kategorií potravin, u ostatních kategorií inspektoři zjišťují až řádově vyšší podíly nevyhovujících vzorků.
V roce 2017 inspektoři SZPI hodnotili celkem 173 potravin oceněných národní značkou kvality Klasa, pouze 2 výrobky nevyhověly v některém z hodnocených parametrů. Jednalo se o jakostní parametr chuť a značení.
Dále v loňském roce inspektoři hodnotili 55 šarží oceněných značkou Regionální potravina. Nevyhověl jediný vzorek, a to v parametru jakost.
Laboratorní rozbor u žádného z odebraných vzorků nepotvrdil porušení bezpečnostních požadavků.
Tyto potraviny musejí splňovat nejen požadavky vyplývající z národní a evropské potravinové legislativy, ale i nadstandardní požadavky vyplývající z podmínek pro používání značky kvality. Jde mj. o vyšší podíl masa u masných výrobků, přísnější regulace v používání sladidel, barviv a dalších aditiv, vyšší nároky při hodnocení chuti a konzistence potraviny atd.
Inspektoři SZPI každoročně kontrolují potraviny oceněné značkou kvality už 15 let a výsledky kontrol stabilně potvrzují nejvyšší jakost hodnocených produktů.
Zdroj: Státní zemědělská a potravinářská inspekce