Kraslice: Dobrovolní hasiči se dočkají nového stání pro svou techniku

Jednotka dobrovolných hasičů v Kraslicích se v letošním roce dočká rozšíření garážového stání pro zásahové vozy. Nová rozměrná garáž vznikne rekonstrukcí prostor v části historické továrny Bohland a Fuchs v ulici Lipová Cesta, kde dobrovolní hasiči sídlí v rekonstruovaných prostorách již od roku 2018. V bývalé továrně funguje kromě jednotky také sběrný dvůr Technických služeb města Kraslic, pro které byla před lety primárně továrna zakoupena.

dezinfekce

„V současné době tam disponujeme jednou velkou garáží, kde však musíme techniku stavět za sebe. Když je pak potřeba rychle vyjet k zásahu se vzadu zaparkovaným vozem, jen to kvůli přeparkování zdržuje," poukázal velitel kraslických dobrovolných hasičů Martin Rosocha. To s vybudováním nové garáže odpadne. "Druhé garážové stání vznikne hned vedle současné garáže, kdy dojde k celkovým stavebním úpravám a propojení obou garáží,“ uvedl.

Rozšíření garážového stání bude stát přibližně 1,7 milionu korun, přičemž na realizaci se podařilo získat dotaci ve výši pětadevadesáti procent nákladů z IROP prostřednictvím MAS Sokolovsko. „Nové stání pomůže i v tom, že v současné době nemáme všechnu techniku v požární zbrojnici. Některá vozidla parkujeme v pronajatých prostorách ve firmě Amati a v případě nutnosti této techniky máme problém s časem výjezdu, který máme do pěti minut od vyhlášení poplachu. Tím, že se nám rozšíří garážové stání, budeme mít všechnu techniku na jednom místě. Naše reakce tak bude rychlejší,“ pokračoval velitel s tím, že projekt bude realizovaný nejdéle do konce tohoto roku.

Jednotka dobrovolných hasičů v Kraslicích má v současné době patnáct členů. Ročně zasahuje u zhruba sedmi desítek událostí, kdy nejčastější výjezdy jsou technického charakteru. K tomu ještě v případě potřeby asistuje při dalších činnostech nejen samotnému městu Kraslice, ale i obcím Stříbrná a Bublava, kde jsou také místní jednotkou.

Hasiči při své práci disponují dvěma cisternami, a to Iveco CAS 20 a Tatra CAS 32. Dále mají ve svém vozovém parku automobil určený pro převoz osob a další osobní vůz. "První dvě zmíněné cisterny jsou již staré, řešíme tak jejich obměnu," dodal Martin Rosocha.

Krasličtí ´dobráci´ se ve městě starají i o mládež. Děti, které dochází do hasičského kroužku, se zde učí o požární ochraně, zdravovědu a také jak se chovat v krizových situacích, ve kterých se můžou ocitnout.

Kromě dobrovolných hasičů využívají historický objekt kraslické technické služby, které zde již před lety vybudovaly moderní sběrný dvůr. Město objekt s rozsáhlými pozemky koupilo před lety za 800 tisíc korun. Samotná továrna byla postavena v roce 1850. Jde o první továrnu na výrobu hudebních nástrojů firmy Bohland a Fuchs. Zajímavostí objektu je také původní cihlový komín, který je rovněž historickou památkou. (jid)

POPISEK:

Dobrovolní hasiči v Kraslicích sídlí v historické továrně v ulici Lipová Cesta. Dočkají se tam rozšíření stání pro zásahovou techniku. Foto: Jiří Drozdík


Komentáře

Váš komentář článku...

Zadejte vaše jméno
Zadejte váš email
Zadejte komentář

Hlavní zprávy