Příjemci zásilek, u nichž byly salmonely vyšetřením prokázány, musí po dobu platnosti MVO vyšetřovat všechny další zásilky drůbeže ze stejné země, odkud pocházela zdravotně závadná zásilka, na přítomnost salmonel. Až po obdržení vyhovujícího výsledku z akreditované laboratoře mohou maso uvolnit na trh. Se všemi příjemci závadných zásilek bude zahájeno správní řízení o uložení pokuty.
Na výše uvedeném postupu se zástupci SVS domluvili 18. dubna s ministrem zemědělství Miroslav Tomanem. Důvodem byly opakované nálezy salmonel v drůbežím mase v průběhu jara. Opatření nejsou plošná, cílí na konkrétní subjekty, u nichž je vyšší riziko výskytu salmonel v mase.
Od 18. dubna byly salmonely detekovány u dvanácti příjemců zásilek drůbežího masa v celkovém množství přes 16 tun. V jedenácti případech se jednalo o kuřecí maso, v jednom případě o maso krůtí. Ve všech případech byly výsledky vyšetření k dispozici až po uplynutí data spotřeby.
Při dostatečné tepelné úpravě masa a dodržení základních hygienických pravidel je riziko nákazy spotřebitele minimální. Salmonely jsou likvidovány již při tepelné úpravě na 70 oC po dobu 10 minut, nebo ekvivalentním systémem (vyšší teplota kratší dobu, nižší teplota delší dobu). Je třeba dát pozor také na riziko tzv. křížové kontaminace potraviny. Co to křížová kontaminace je a jak lze respektováním poměrně jednoduchých základních pravidel předcházet vzniku možných zdravotních problémů z jídla naleznete zde.
Zdroj: Státní veterinární správa