Ostrov: Přeměna Domu kultury na Kreativní centrum začíná (TV Západ)

Modernizace rozsáhlého Domu kultury v Ostrově začíná. Rekonstrukční práce a dodávky technologií vyjdou na 101 milionů korun, přičemž město získalo dotaci ve výši 44 milionů korun.

dezinfekce

Hlavní práce se rozběhnou po dětském festivalu Oty Hofmana. Město ustanovilo také několikastupňovou kontrolu celého procesu.

„Tím, že máme na to koordinátory a dozory, které jim budou pomáhat vlastně dodržet ten harmonogram, tak máme velmi přísně nastavený risk management, abychom jakékoliv zdržení dokázali vykrýt a napravit ho,“ popsal starosta Ostrova Lukáš Lerch. 

Na dobu čtyř měsíců také město vybralo tzv. interim managera, který pomůže překlenout tuto výjimečnou souhru okolností, kdy Dům kultury vstupující do zásadní rekonstrukce zároveň nemá stálého ředitele. 

„Bude mít plnou pravomoc jako ředitel Domu kultury, bude pověřený řízením a bude mít všechny nástroje, ale zároveň je povinný s námi konzultovat kroky a zároveň bude připravováno výběrové řízení na novou řídící osobu – ředitelku, ředitele - s tím, že bychom chtěli, aby to do konce října bylo hotovo a ten člověk měl možnost spolupracovat s tímto manažerem na nastavování fungování organizace tak, aby se mohla stát velkým kulturním a kreativním centrem,“ přiblížil funkci starosta. 

Rekonstrukce a vnitřní modernizace objektu posune technologické zázemí z 80. let minulého století do současnosti s propojením jednotlivých částí do funkčního celku. Počítá se také s využitím sdílené virtuální reality ve velkém sále a znovuobnovením dříve velmi vyhledávané kinokavárny. Projekt s názvem Vybudování kulturního a kreativního centra má i svou obsahovou část, která počítá se spoluprací dalších subjektů v následujících letech. 

„Měkká část začíná na konci roku 2025, po dokončení stavebních a technologických prací a celý projekt je postaven na tom, že tam bude probíhat spolupráce subjektů v kulturních a kreativních prostředích, bude docházet k jejich rozvoji, profesionalizaci, budou sem lákáni profesionálové z České republiky a zahraničí tak, aby vlastně tady docházelo k rozvoji kultury a kreativity tak, aby mohla být ekonomicky soběstačná a vytvářela v kraji ekonomický přínos do HDP, což se ukazuje ze zahraničí, že tato praxe je velmi dobrá, ať už je to Španělsko nebo Anglie, kde přínos kulturních a kreativních průmyslů je na HDP obrovský. I v Německu ta částka dost vysoká,“ dodal Lerch. 

Kromě inovačních, kulturních a vzdělávacích subjektů vstupují do budoucí náplně centra také Karlovarský kraj, Institut lázeňství a balneologie i soukromé firmy. Souhrnný přehled o celé akci najdou zájemci na speciálních webových stránkách na adrese: www.dk-ostrov-rekonstrukce.com.


Komentáře

Váš komentář článku...

Zadejte vaše jméno
Zadejte váš email
Zadejte komentář

Hlavní zprávy