Podvodníci v kyber, peníze si hlídej - aneb Internetem bezpečně

Další zastávkou projektu Krajského ředitelství policie Karlovarského kraje na kyber podvody pod názvem „Podvodníci v kyber, peníze si hlídej – aneb Internetem bezpečně“, který vytvořili policisté z oddělení tisku a prevence Krajského ředitelství policie Karlovarského kraje ve spolupráci s Odborem analytiky a kybernetické kriminality, byl Městský úřad v Aši.

dezinfekce

Tento projekt byl vytvořen z důvodu stále stoupající kybernetické kriminality nejen v celé České republice, ale také konkrétně na území Karlovarského kraje. Pro srovnání uvádíme následující hodnoty: 

- V roce 2021 bylo na území Karlovarského kraje zjištěno 226 případů IT kriminality.

- O rok později, tedy v roce 2022, vzrostla čísla na 587 případů - což je o 361 případů více. 

- I v letošním roce 2023 čísla kybernetických podvodů stále stoupají. 

Lstivých podvodníků, kteří číhají na internetu a okrádají důvěřivé lidi, stále přibývá. Přitom stačí pár nerozvážných kliknutí a z bankovního účtu mohou zmizet celoživotní úspory. Podvodníci vymýšlejí stále nové a nové metody, jak své oběti mohou okrást. Kromě falešných e-mailů a sms zpráv to jsou i podvody na sociálních sítích a především podvodné telefonáty. Ty patří především k těm nejzákeřnějším metodám. Oběťmi jsou přitom úplně všichni – od teenagerů až po seniory. Jak tomu předejít a nestát se obětí? Pomoci může jen vlastní obezřetnost a především vzdělanost v této oblasti.

V rámci projektu chtějí policisté více vzdělat veřejnost - ukázat lidem, jak probíhají kybernetické podvody a naučit je, jak jim nenaletět. Dvouhodinové besedy v Aši se zúčastnilo více jak dvě desítky zaměstnanců. Vedoucí Odboru analytiky a kybernetické kriminality a zároveň zakladatel projektu „Internetem bezpečně“ mjr. Bc. Roman Kohout si připravil velmi zajímavý program. V něm např. vysvětlil, jak jsou nebezpečné volné Wi-fi sítě, jak dobře síť ochránit nebo kolik práce dá hackerovi proniknout do routeru, počítače či mobilního telefonu. Beseda byla prokládána aktuálními případy kybernetických podvodů, které se v poslední době v Karlovarském kraji staly.

Další besedy budou probíhat opět od září na dalších městských úřadech. Spoustu cenných informací můžete nelézt na webových stránkách: https://www.internetembezpecne.cz/ .

kpt. Bc. Zuzana Churaňová 


Komentáře

Váš komentář článku...

Zadejte vaše jméno
Zadejte váš email
Zadejte komentář

Hlavní zprávy