Region: Letiště Karlovy Vary vykázalo v roce 2023 velký nárůst počtu odbavených cestujících

Letiště Karlovy Vary v roce 2023 pokračovalo v postupném růstu počtu letů a tím i odbavených cestujících.

dezinfekce

Geopolitická situace stále neumožňovala spojení z/do Ruské federace, a proto se letiště soustředilo na charterové lety operované cestovními kancelářemi. V roce 2023 v období červen až září odlétala letadla společnosti Smartwings s klienty CK Čedok do turecké Antalye, do Heraklionu na Krétě a s klienty CK Alexandria do bulharské Varny. Letiště na těchto charterových linkách, které létaly téměř plně obsazené, odbavilo 10,924 cestujících. Oproti roku 2022 (5.935 cestujících) se tedy jednalo o nárůst o 84,1 %.

Počet cestujících soukromých dopravních letů (tzv. bizjetů) vykázal oproti roku 2022 malý pokles o 4,4 % - z 987 PAX na 944 PAX. 

Rok 2023 v číslech  

Bylo odbaveno 378 komerčních letů s celkovým počtem 11.867 cestujících, to je proti roku 2022 nárůst o 71,4 %. 

Počet pohybů za rok byl 14.337, to je meziroční nárůst o 31,6 %. 

Předběžným hospodářským výsledkem letiště za rok 2023 je ztráta ve výši 25,8 mil. Kč, což je i přes pokračující nárůst nákladů v průběhu roku v souladu s finančním plánem letiště pro rok 2023, který byl – 28.3 mil. Kč. Nižší, než plánovaná ztráta byla dosažena i přes vysokou inflaci, která negativně ovlivňovala ceny téměř všech vstupů. Dodržení a překročení finančního plánu bylo možné díky maximálně úspornému režimu provozu a vyšším leteckým výnosům. 

Posílení provozu prostřednictvím charterů    

V roce 2023 bylo karlovarské letiště závislé pouze na nepravidelné letecké dopravě a charterových linkách cestovních kanceláří Čedok a Alexandria. Nárůst počtu linek z jedné v roce 2022 na tři v roce 2023 s sebou přinesl zna

ný nárůst počtu odbavených cestujících. Chartery z karlovarského letiště létaly od začátku černa do konce září 2023 s průměrnou obsazeností téměř 95 % ke spokojenosti obyvatel Karlovarského kraje, kteří ocenili možnost odletět na dovolenou ze svého letiště. Na pravidelnou linku letiště stále čeká, vedení letiště pracuje na otevření pravidelné linky do Tel Avivu, která má již hmatatelné obrysy a bude spuštěna v květnu 2024. 

Pokračující spolupráce s F Air a AviTechnics   

Letecká škola F Air provozující pilotní výcvik na karlovarském letišti od roku 2019 uskutečnila v roce 2023 6.747 výcvikových letů, tj. o 52 % víc jak v roce 2022, což mělo pozitivní dopad na výnosy letiště. F Air zůstává pro letiště důležitým partnerem i pro budoucí roky.     

I v roce 2023 pokračovala spolupráce s firmou AviTechnics, která provádí na letišti traťovou údržbu letadel pro svého lotyšského klienta Smartlynx Airlines. Za rok 2023 se na letišti vystřídalo na traťové údržbě osm letadel a spolupráce s AviTechnics tak generovala pro letiště zisk z přistávacích a parkovacích poplatků, odebraných handlingových služeb a pronájmu prostor. Kromě výše uvedených firem se letiště prostřednictvím krátkodobých i opakovaných pronájmů snažilo přispět ke zlepšení svého hospodářského výsledku.

Projekt rekonstrukce dráhy           

V roce 2023 byly zahájeny práce na projektové dokumentaci rozšíření a prodloužení vzletové dráhy letiště. Na základě smlouvy uzavřené s Karlovarským krajem tak společnost Siebert + Talaš v roce 2024 dokončí a dodá dokumentaci jak pro realizaci první fáze projektu, tedy pro rozšíření dráhy na 45 m, tak i pro realizaci fáze druhé, tj. prodloužení dráhy o 360 m. Začátek vlastních stavebních prací se očekává během roku 2025 s tím, že snahou Karlovarského kraje je obě fáze prací realizovat souběžně a tím snížit dobu, po kterou bude muset být letiště uzavřeno.

„Rok 2023 byl pro letiště provozně zásadně aktivnější, a to vzhledem k vyššímu počtu odbavených cestujících, kteří vyrazili na dovolenou z karlovarského letiště do nových destinací. A právě tyto dovolenkové lety na Krétu a do Bulharska znamenaly pro letiště rozšíření provozu,“ řekl neuvolněný zastupitel pro oblast dopravy Jan Bureš. Také potvrdil, že projekt modernizace vzletové dráhy bude v roce 2024 pokračovat dle stanoveného harmonogramu.    

Jednatelka letiště Alice Justina Undus poznamenala, že letiště se v roce 2023 provozně osvědčilo a tím si otevřelo cestu k dalšímu nárůstu počtu linek pro další léta. „Letos bude na letišti v letní sezóně mnohem rušněji díky dalším charterovým linkám společností Der Touristik, ČEDOK a Alexandria a konečně se podaří pravidelná linka do Tel Avivu., čímž se dostaneme v létě na jedenáct letů týdně. Za sebe jsem spokojená s tím, jak letiště rok 2023 zvládlo, a přestože končíme ve ztrátě, tak se do budoucnosti dívám s optimismem.  V příštím roce očekávám větší letecké výnosy a také finální rozhodnutí o termínu rekonstrukce dráhy, která naše letiště posune vpřed.“


Komentáře

Váš komentář článku...

Zadejte vaše jméno
Zadejte váš email
Zadejte komentář

Hlavní zprávy